Home Lezen en schrijven Literaire spelshow in Oostblok

Literaire spelshow in Oostblok

0

‘Het verhaal gaat aldus: Epimenides, op dat moment dienstdoend als denker te Knossos en bijna driehonderd jaar oud en dus waarachtig een serieus te nemen figuur – sliep in zijn grot zevenenvijftig jaar achter elkaar zonder overigens ook maar één jaar ouder te zijn geworden. Bij zijn ontwaken riep hij: ‘Alle Kretenzers zijn leugenaars.’ Die mededeling gaf de toehoorders een schok – aangezien hij zelf een Kretenzer was kon deze uitspraak zowel niet waar zijn, als niet zijn gelogen. (…) Met deze paradox moeten we leren leven.

Door Maaike Bergstra | Beeld Sylvia de Vlaming

Zo begint quizmaster Marijke Schermer de literaire spelshow Alsof het gedrukt staat van De Kretenzers. Een show die draait om de leugen als speling van de menselijke natuur zonder die af te keuren. Voor wie de noodzaak voelt om van het verhaal een broodwinning te maken, is de leugen een middel. En het spel met de waarheid is voor een schrijver een serieuze zaak. Een panel van roman- en toneelschrijvers gaat de strijd met elkaar aan in deze nieuwe literaire spelshow in Theater Oostblok. Schermer, zelf ook schrijver, leidt het geheel in banen.

Woordspelprogramma
Initiatiefnemer is schrijver Frans Strijards, eens bekend als regisseur en inmiddels auteur van twee romans. Alsof het gedrukt staat is in de verte gebaseerd op Hou je aan je woord, een befaamd Nederlands woordspelprogramma dat van 1961 tot 1963 door de AVRO werd uitgezonden. Schrijvers bleken ook onderhoudende mensen te zijn. Godfried Bomans was de ster van deze radio- en (later ook) televisieshow waarin befaamde schrijvers als Hella Haase en Harry Mulisch hun opwachting  maakten. Panelleden in Theater Oostblok zijn naast Strijards ondermeer toneelschrijver Willem de Vlam van de groep Opium voor het volk en Elfie Tromp. Tromp schreef twee romans en deed stof opwaaien op het Boekenbal dit jaar omdat zij het aandurfde zowel te zingen als een verhaal voor te lezen voor een met literaire bobo’s gevulde Stadsschouwburg. Haar flamboyante verschijning staat garant voor reuring in de zaal en ze verovert momenteel de Nederlandse podia met optredens in DWDD en De Nationale Boekenquiz 2016. In Theater Oostblok hoor je de panelleden ter plekke fabuleren. Zij dissen literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen boeken en vreemde feiten over schrijvers op. De deelnemers oefenen voor de ogen van het publiek hun verbale lenigheid en improvisatievermogen. Men troeft elkaar af in vindingrijkheid en esprit.

Ongebruikelijk interview
Na de pauze volgt een interview met een gast. Een schrijver die volgens de initiatiefnemer aandacht verdient op een andere manier dan dat elders doorgaans gebeurt. ‘Nog steeds wordt aan een romanschrijver in veel interviews als eerste de vraag gesteld wat nu “waar” is in zijn of haar boek,’ stelt Strijards in een gesprek over het programma: ‘Wij zijn daar natuurlijk ook wel benieuwd naar, maar we zullen het nooit vragen.’ Het is ten slotte juist zo dat de schrijver de waarheid én de verbeelding nodig heeft om tot een kunstwerk te komen. De vindingrijkheid van de schrijver is van het grootste belang, naast de roeping te vertellen. Die twee kwaliteiten zorgen voor verhalen die ook voor lezeres en toeschouwers de moeite waard zijn. En ze maken schrijvers bovendien geschikte performers, dat is het uitgangspunt van De Kretenzers. Behalve de panelleden zit ook Jan Groenteman op het podium. Achter de piano weet hij elke keer op geheel eigen wijze een bijdrage aan de avond te leveren.

De eerstvolgende editie is op 2 juni. Die avond is Rashid Novaire de speciale gast. Novaire (1979) heeft verschillende romans op zijn naam staan, waaronder Het lied van de rog (2007) en Afkomst (2008). Hij stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zeg maar dat we niet thuis zijn is zijn meest recent verschenen roman. In zijn werk gebruikt hij autobiografische elementen en speelt afkomst een rol, maar zoals u inmiddels begrijpt zal het gesprek gaan over meer dan dat. In zijn laatste boek komen alle mogelijke culturen bij elkaar in hun contact met begrafenisondernemer Milan den Hartog.

Kortom: een avond die wordt ingevuld door mensen die van vertellen hun vak hebben gemaakt en bedoeld is voor iedereen die van goede verhalen en breinbrekers houdt. Op 2 juni weer in Theater Oostblok.