Je kunt de restauratie van twaalf gigantische bisjpalen live volgen in het Tropenmuseum. Deze rituele palen uit de Indonesische provincie Papoea maken onderdeel uit van de wereldberoemde Nieuw-Guinea collectie van het museum.
De collectie is bijzonder, omdat de bisjpalen in het land van herkomst niet bewaard worden: de palen worden normaliter na afloop van de ceremonie in het moeras achtergelaten om weg te rotten.
Doden eren tijdens bisjfeest
Bisjpalen zijn boomstammen waarin met het houtsnijwerk overleden dorpsgenoten zijn uitgebeeld. De palen worden gebruikt om de doden te eren tijdens een ‘bisjfeest’. Halverwege de vorige eeuw ontstond de angst dat het ritueel zou uitsterven, waardoor Tropenmuseum en het Wereldmuseum besloten om grootscheeps bisjpalen aan te kopen. In Nederland bevindt zich nu de grootste collectie bisjpalen ter wereld.
Restauratie
De rituele palen zijn in de loop der jaren door stof, vocht en insecten aangetast. De restauratoren reinigen heel voorzichtig het kwetsbare oppervlak van de palen en zetten daarna de verf opnieuw vast. Tijdens de restauratie zijn de bisjpalen van dichtbij te bekijken. Bezoekers kunnen ook via een beeldscherm meekijken met het beeld van de microscoop; een uitgelezen kans om een museumobject met andere ogen te ervaren.
Volg de restauratie online
Om de week plaatst het museum een filmpje online over de voortgang van de restauratie, met interessante informatie over de bisjpalen en het restauratieproces. Natuurlijk is het hele proces ook te volgen op social media.