Home Exposities Loods 6 | Bagagehal

Loods 6 | Bagagehal

1

Overzichtsexpositie met werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies. Met dit podium wil SBK jong talent een springplank bieden en hen onder de aandacht brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld.

Expositie
SBK Sprouts Young Talents

Te zien van 15 tot en met 25 november

Hoewel SBK al sinds 1955 werk van jonge getalenteerde kunstenaars verzamelt, is de expositie SBK Sprouts die zij sinds 2014 organiseert uniek in haar geschiedenis. Voor het grote publiek een geweldige kans om in een expositie de selectie door kunstexperts van een 40-tal beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de elf meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

In Sprouts presenteert SBK werk van 46 aanstormende talenten die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie (installaties), site-specific werken en beelden te zien; uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.

Het werk van de ‘graduates’ wordt gepresenteerd in samenhang met (kern)stukken uit de rijke SBK-collectie, die in meer dan 60 jaar is opgebouwd. Door het werk van jong talent naast stukken uit de SBK-collectie te plaatsen en in dialoog te laten gaan, ontstaan nieuwe spanningsvelden en intrigerende overeenkomsten. Het biedt de bezoeker een handvat om het werk van de talenten uit 2018 te plaatsen. Hoe uiteenlopend de presentaties van de studenten ook zijn, wat betreft thema-, materiaal-, compositie- en kleurkeuze, ze passen in een traditie –of ze nu een tegenreactie op zijn of een verwijzing naar werk van voorgaande aanstormende talenten.

Sprouts-alumni, deelnemers aan eerdere edities, zijn gevraagd om nieuw werk te maken met door SBK ter beschikking gestelde kunstwerken uit de ‘vergeten collectie’. Om de kunstwerken op hun eigen manier toe te eigenen en deze te vertalen in hun eigen beeldtaal. De kunstwerken krijgen zo een tweede leven als ‘collage-element’. Tijdens Sprouts worden ze gepresenteerd in combinatie met recent eigen werk.

Met het ‘Sporen’ project maakt SBK opnieuw een verbinding met de eigen collectie. De kunstenaars krijgen de mogelijkheid om betrokken te zijn bij een uniek duurzaam project waarbij zij worden uitgedaagd om op een andere manier te werken.


Loods 6 | Bagagehal
KNSM-laan 143

Loods 6 is begin twintigste eeuw in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij (KNMS) als overslag- en douaneloods gebouwd. Na het vertrek van de KNSM werd het pand halverwege de jaren tachtig gekraakt door kunstenaars en is door de gemeente in de jaren negentig besloten tot herbestemming. Het gebouwencomplex fungeert sinds de oplevering in 1997 als een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. In de Bagagehal van Loods 6 is een ruimte waaarin onder meer exposities worden gehouden.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here