Home Wonen Loslaten

Loslaten

0

Dit is mijn vijftigste column. Een mooie mijlpaal: tien jaar in het vak en 50 columns geschreven. Hoe doe je dat? Volhouden. Niet loslaten en volhouden. Het is niet altijd even makkelijk geweest om een columnonderwerp te bedenken, maar volhouden is cruciaal. En soms heb ik juist wel moeten loslaten. Als ik geen inspiratie had, hielp het namelijk niet om me erin vast te bijten en voortdurend te denken: ‘Ik moet een onderwerp hebben voor mijn volgende column.’ Juist door los te laten kwam er meestal binnen een paar dagen een onderwerp naar boven.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Loslaten is in dit mindfulness-tijdperk een beetje een modewoord geworden. Door los te laten, kom je verder. Door spanningen en gedachten los te laten, zou je meer in het nu kunnen leven. Dat loslaten is niet altijd simpel en in mijn ervaring af en toe zelfs onmogelijk. Ik ben zelf een beoefenaar van mindfulness, maar merk op de momenten dat ik het ’t hardst nodig heb en meer in het nu zou willen leven, het erg moeilijk is om dominerende gedachten los te laten. Want onze gedachten gaan toch regelmatig met ons op de loop. En om mindful die gedachten waar te nemen en dan te laten gaan, is een kunstje dat ik nog niet volledig beheers.

2016 is een jaar geweest waarin ik heb moeten loslaten. Dat is soms gelukt, maar af en toe ook niet. Ik heb mijn oma, die kort voor Kerstmis 2015 overleed, los moeten laten. Ik kwam vaak bij haar en heb dit jaar erg moeten wennen aan de leegte sinds haar overlijden. Haar opgewekte en belangstellende aanwezigheid heb ik moeten loslaten.

Doordat ik na mijn oma’s overlijden veel tijd overhield, kon ik starten met een studie Psychologie aan de Open Universiteit. Iets waarvan ik zei dat ik het ooit zou gaan doen, is dit jaar in gang gezet en ik heb er veel van geleerd. Onder andere loslaten en niet kunnen loslaten. Ik ben in februari zeer enthousiast van start gegaan met deze studie. Daarnaast heb ik natuurlijk gewoon gewerkt. Uiteindelijk brak dit mij kort voor de zomer op. Ik kreeg stressgerelateerde fysieke klachten die ik niet kon negeren. Dat was me een lesje in loslaten, zeg! Ik ben geen opgever, maar moest het bijltje erbij neergooien vanwege mijn gezondheid.

In de herfst waren mijn fysieke klachten weer verdwenen en bleek dat ik het toch niet kon loslaten. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik zo abrupt zou stoppen zonder ooit een poging gedaan te hebben om het tentamen te halen. Ik had drie kansen om het tentamen te halen en vond dat ik die moest grijpen. Het eerste tentamen maakte ik één fout te veel. Ik ben niet gewend om te zakken, dus dit was voor mij een behoorlijke confrontatie. De tweede keer verliep een stuk beter; ik haalde een negen voor dat tentamen. Trots en een paar lessen wijzer, probeer ik alles nu los te laten om ontspannen dit jaar af te sluiten. Wat geen simpele opgave voor mij is, want ik heb altijd wat te doen.

Ik wens alle lezers fijne feestdagen toe en een voorspoedig, rustig en gelukkig 2017.

Tip

Laat los en geniet!