Home Overzicht Maak kennis met… Hans Wisbrun

Maak kennis met… Hans Wisbrun

0

Over een passie spreken we niet; Wisbrun is een man van ideeën en missies

Hans Wisbrun is theoretisch natuurkundige en wiskundeliefhebber. Hij noemt zichzelf ook wel ‘makelaar in wiskunde’: hij vormt de schakel tussen de wiskunde en de mensen. Die schakel houdt niet alleen in dat hij privébegeleiding geeft aan studenten of wiskundeboeken schrijft voor het onderwijs, maar ook dat hij vermakelijke activiteiten organiseert – voor iedereen. Zo zet hij zich dit jaar in voor de viering van de internationale Pi-dag op 14 maart, met onder meer het Diner Mathématique in de Kompaszaal.

Tekst Charlotte Dorst | Beeld Hassane el Yakine

Stipt om 11:00 uur loopt Hans Wisbrun het restaurant van het Lloyd Hotel binnen, waar ik zojuist aan een tafeltje ben gaan zitten. Ik herken hem meteen: los van het feit dat ik eerder op zoek was gegaan naar een foto om hem te kunnen herkennen, draagt hij een knalrode Pi-daghoodie. ‘Speciaal voor de gelegenheid aangetrokken’, zegt Wisbrun trots. ‘Het is dit jaar zelfs een Super Pi Day’, refererend naar de Amerikaanse notatie van 14 maart 2015 (namelijk: 3/14/15) en de eerste decimalen van het getal pi (namelijk: 3,1415). Over een passie spreken we echter niet; Wisbrun is een man van ideeën en missies. ‘Passie is zo’n modewoord geworden, maar het is wel mijn missie, eigenlijk ook een modewoord, om mensen die iets minder met wiskunde hebben over de drempel te trekken’, verklaart Wisbrun. ‘Ik wil hen laten zien dat het erbij hoort en leuk en interessant kan zijn. Daarvoor hoef je heus niet into wiskunde te zijn; ik ben ook geen wiskundige van huis uit. Maar ik vind wel dat wiskunde bij je culturele bagage hoort.’

Van de Choco-pi tot het wiskunde-diner
Die missie begint wat hem betreft in het klaslokaal of tijdens de uurtjes privébegeleiding, waar ‘de stof niet alleen helder uitgelegd moet worden, maar ook van interactie moet worden voorzien zodat de student daadwerkelijk verbanden kan leggen,’ vindt Wisbrun. En daarbuiten gaat zijn missie nog veel verder. Zo is er de voor iedereen toegankelijke Wiskundewandeling (denk aan een architectuurwandeling, maar dan anders en met rekensommen), maar zijn focus ligt nu op Pi-dag. Ieder jaar weer vraagt Wisbrun zich af wat hij in de aanloop naar of tijdens Pi-dag kan organiseren. Niet alleen omdat hij dat als ideeënman zelf leuk vindt om te doen; ook omdat hij hoopt dat Pi-dag in Nederland net zo’n gevierde feestdag wordt als in Amerika, waar Pi-dag net zo hot is als Valentijnsdag.

Chocoladeletter in vorm van pi-symbool
Op die manier is de Choco-pi in het leven geroepen (ja, echt: een chocoladeletter in de vorm van het pi-symbool ?) en is er met een bestaand wiskundelied (heus waar, en het heet ‘Nooit meer wiskunde’) een lipdub ontwikkeld: een soort promotiefilmpje voor het vak wiskunde waarin de mensen die voorbij komen de tekst playbacken die op dat moment ook te horen is. Verder heeft Wisbrun het idee om een mathmob te organiseren, gebaseerd op de vaak populaire flashmob. Volgend jaar misschien, want dit jaar heeft Wisbrun al zijn aandacht bij het Diner Mathématique dat hij organiseert op Pi-dag.

Wiskunde-diner zonder wiskundelesjes
Ondanks dat de naam het doet vermoeden, heeft het Diner Mathématique weinig met wiskunde te doen: ‘Wiskunde is slechts het thema van de avond, maar er komt geen enkele wiskundeles aan te pas. Het vijfgangen-diner bestaat uit gerechten die de vorm hebben van wiskundige objecten. Tussendoor zijn er acts, zoals een gedicht en een lied over Pi, maar dit zijn absoluut geen wiskundelesjes. Op die manier blijft het leuk voor de mensen uit ‘Wiskundeland’ en is het ook toegankelijk en interessant voor de mensen die relatief leken zijn. Je kunt er heen gaan omdat je het een spannend idee vindt of omdat je eens iets anders wilt, en je moet van lekker eten houden’, vertelt Wisbrun enthousiast. Hij vermoedt dat het nieuw is, dit diner. Dat maakt het extra spannend. En het mooie is dat er nog kaartjes te koop zijn voor die avond, gewoon via zijn eigen website.

Veel meer interesses
Tijdens het Diner Mathématique maak je dan niet alleen kennis met het vak wiskunde, maar ook met ‘Mister Pi’ zelf, zoals men in ‘Wiskundeland’ Wisbrun vanwege zijn enthousiasme over Pi-dag is gaan noemen. Stiekem hoopt hij zelf van dat imago af te komen: ‘Het schept een bepaalde verwachting, maar eigenlijk vind ik dat een ander het Diner Mathématique (of een andere activiteit) over een paar jaar op Pi-dag mag organiseren. Ik heb namelijk veel meer interesses naast de wiskunde en daar wil ik graag meer mee gaan doen’, legt Wisbrun uit. Tot het zover is, kun je hem op 14 maart op zijn best zien: omringd door wiskundeliefhebbers en nieuwsgierigen zal hij met gepaste trots de avond leiden in de Kompaszaal in het Oostelijk Havengebied, zijn thuis.

hanswisbrun.nl/31415-2/