Home .Mensen maken Oost Maak kennis met… Hanz van Onna

Maak kennis met… Hanz van Onna

0

Zondagsschilder is maar één van zijn titels. Gepensioneerd kledingontwerper Hanz van Onna laat geen gelegenheid voorbijgaan om zijn horizon te verbreden. Kennis maakt weerbaar, is zijn uitgangspunt.

Hanz van Onna, adviezen. Zo staat het op zijn kaartje. Hij is actief in de woonvereniging van het Mammoet gebouw waar hij woont. Werkt als vrijwilliger bij de groenvoorziening. Heeft vier vuilcontainers op de straat onder zijn hoede. Is penningmeester van de ANBO de ouderenbond. Zit in de tentoonstellingsgroep van de zondagsschilders. Zingt in het Begijnhofkoor. Woont twee maal per jaar de bijeenkomst van oorlogsveteranen in Doorn bij. En geeft dus advies aan wie bij hem aanklopt. En dat alles om…?

Kennis en durf
Hanz van Onna, in zijn werkkamer, strijkt eens door zijn witte haar. ‘Tja wat is precies mijn motivatie? Weet je, naarmate je ouder wordt, krijg je meer ook voor je omgeving. Je ziet zulke leuke dingen, mooie dingen, maar je ziet ook leeftijdgenoten, ouderen, die lijden onder gebrek aan kennis en durf. Is de telefoon kapot, doet de lift het niet, weet je niet hoe je je belastingformulieren invult? Dan zoek je dat uit, zou je denken. Maar je staat versteld hoeveel mensen ermee blijven rondlopen tot ze er zenuwachtig van zijn. Nou, die mensen help ik dan. Ik weet overal een beetje van of ken wer iemand anders die kan helpen. Zo werkt het voor mij. Het geeft mij ontzettend veel voldoening als ik mijn deskundigheid voor een ander in kan zetten.

Hockeyrokjes
De loopbaan van Hanz van Onna begon in de Amsterdamse binnenstad. Na zijn militaire dienst. doorgebracht in roerig Indonesië, deed hij een opleiding voor coupeur/ontwerper. Zijn ouders, zelf ondernemers, spoorden hem aan om voor zichzelf te gaan werken. en hoe. ‘We zagen een advertentie in Het Parool’, vertelt Hanz van Onna lachend. ‘Het ging om een atelier aan de Kloveniersburgwal, duidelijk op zijn retour. Op zondag liepen we langs. We zagen licht branden. ‘Bel meteen maar aan’, zei mijn moeder. En zo gebeurde het. Van Onna nam het atelier over en maakte er een bloeiend bedrijf in sportkleding van. Nog altijd is de naam Elegant Sport, dat op zijn top zestig werknemers bezighield, en hier en daar hockeyrokjes en korfbalshirts terug te vinden.

Rust
Samen met zijn vrouw bewoont Hanz van Onna nu een seniorenappartement in de Indische Buurt. Het echtpaar prijst zichzelf gelukkig met drie kinderen en alle bewegingsruimte die men zich wensen zou. Toch bereidt Hanz van Onna zich ongemerkt voor op de oude dag. ‘Je merkt,’zegt hij,’dat je mogelijkheden langzaamaan minder worden. Als ik érgens bang voor ben, is het dat mijn omgeving niet meer aansluit op wat ik kan. Ik heb het gevoel mij te moeten wapenen tegen de ouderdom. Hoe? Ik denk vooral door bezig te blijven. Door midden in het leven te blijven staan. Oude mensen zeggen wel eens: ik wil rust. Maar wat mij inspireert heeft geloof ik niets met rust te maken.