Home Wonen Maak ruimte en volg je eigen plan

Maak ruimte en volg je eigen plan

0

Deze maand besteedt Psychologie magazine aandacht aan ruimte maken voor de dingen die écht belangrijk zijn in je leven. Heb je het ook zo druk? Word je gek van de berichtjes die op elk moment van de dag via telefoon of computer je wereld binnendringen? Wordt het tijd dat je ‘nee’ gaat zeggen tegen al die mensen in je omgeving: partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s? Bepalen de omstandigheden je leven of bepaal jij je leven?

Opruimspecialist Linda Groen
is professional organizer en auteur van Wat een bende! en van Professional organizing, je leven op orde

Sta daar eens even bij stil. Ben je reactief of proactief in je gedrag? Met andere woorden, reageer je continu op de prikkels in je omgeving of ben je meer het type dat het heft in handen neemt en zelf bepaalt wat er nu moet gebeuren? Laat je je gek maken door de eisen die de moderne maatschappij aan je stelt als partner, ouder, familielid, vriend of werknemer? Of bepaal je je eigen koers?

Je zult je misschien afvragen of je wel invloed hebt op de hectiek in je leven. Ik verzeker je dat je altijd een keuze hebt. Maar om te kiezen is het belangrijk dat je weet wat je wilt, waar je naartoe wilt en hoe je dat zou willen bereiken. Om daar achter te komen is het van belang rustmomenten in te bouwen. Momenten waarop je even de tijd neemt om te voelen wat je belangrijk vindt in het leven. Juist op momenten dat je daar niet heel hard over nadenkt, maar gewoon ontspant en geniet, zul je inzicht krijgen in wat jij met je leven wilt doen.

Dus zet het ontvangstgeluid van je mailprogramma uit, leg je telefoon ’s avonds niet naast je bed en let niet te veel op wat anderen ervan vinden. Het is jouw leven. Kijk eens om je heen als je in de rij staat bij de pinautomaat of op het perron staat te wachten op de trein. Hoor de vogels fluiten en zie de wolken over waaien. Je hoeft niet constant je smartphone vast te houden en bang te zijn dat je iets mist. Want zeg nu zelf, hoe belangrijk is het alle informatie tot je te nemen? Dan kun je nooit rust nemen. En wie heeft daar het meeste last van? Jij dus.

Tip

Eén van de belangrijkst dingen op je te doen-lijst en in je planning zou moeten zijn: op tijd rust nemen om tot jezelf te komen, even niets te hoeven en te genieten. Zo ontstaan de mooiste ideeën en plannen.

Vorig artikelMaak kennis met… Ivar Manuel
Volgend artikelTrouw met me