Home Overzicht Macht van stadsdelen weer helemaal terug bij de Stopera

Macht van stadsdelen weer helemaal terug bij de Stopera

0

Op 21 maart mogen we naar de stembus om leden voor ‘stadsdeelcommissies’ te kiezen. Dat nieuwe fenomeen is de opvolger van achtereenvolgens de stadsdeelraden en de bestuurscommissies. De gemeenteraad heeft besloten de politieke macht weer helemaal naar zich toe te trekken. De coalitie van D66, VVD en SP was voor het nieuwe bestuurlijk stelsel, de oppositie tegen.

Stadsdeelraden hadden tanden en waren in staat in hun stadsdeel  wat voor elkaar te krijgen. Met bevoegdheden en een eigen budget. Maar deze ‘bestuurlijke tussenlaag’ werd door de Tweede kamer afgeschoten. Amsterdam bedacht de bestuurscommissie die veel minder bevoegdheden kreeg en vooral de ‘oren en ogen’ van de bewoners moest zijn. Ze hebben nu nog wel een eigen budget en kunnen zelfstandig besluiten nemen. Straks niet meer.

Politiek kunstgebit
Hebben de huidige bestuurscommissie nog een ‘politiek kunstgebit’ de stadsdeelcommissies zijn straks tandeloos. De huidige gekozen bestuurscommissies worden vervangen door dagelijks besturen die door het college van burgemeester en wethouders worden benoemd. Daarnaast worden stadsdeelcommissies ingesteld waarvoor iedereen zich persoonlijk verkiesbaar kan stellen, als je maar tien handtekeningen kunt overleggen. Ook politieke partijen mogen met lijsten komen.

Zwaarwegende adviezen
edereen kan zich dus verkiesbaar stellen om vervolgens advies te mogen geven aan de ‘echte’ gemeenteraad. De macht wordt zoals in het verre verleden weer gecentraliseerd in de Stopera. Wat de adviezen van de stadsdeelcommissies zullen betekenen zal de toekomst leren. Volgens de coalitie in de gemeenteraad krijgen de commissies wel veel macht omdat ze ‘zwaarwegende adviezen’ kunnen uitbrengen aan het eigen dagelijks bestuur en vervolgens de gemeenteraad. De oppositie gelooft daar niet in. Ook de commissie Brenninkmeijer die het bestuurlijk stelsel evalueerde, adviseerde dringend het nieuwe stelsel niet in te voeren.

Zestien leden
Eind maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Tegelijkertijd kun je dan een stem uitbrengen op een kandidaat voor de stadsdeelcommissie. Stadsdeel Oost is daarbij verdeeld in vier woongebieden, Oud Oost, Watergraafsmeer, IJburg/Zeeburgereiland en de combinatie Indische Buurt/Oostelijk Havengebied. In elk van die vier gebieden kunnen vier bewoners worden gekozen. De stadsdeelcommissie Oost bestaat dan uit zestien gekozen leden.