Home Overzicht Maria Skłodowska-Curiebrug heeft nu een opvallende toldeur

Maria Skłodowska-Curiebrug heeft nu een opvallende toldeur

0
Opvallend hangt de toldeur als een rood zwaard aan een zeilboot aan de brug. De brug is een ontwerp van de Haarlemse architect Arjan Karssen. Foto Corrie Groen

De fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart, tussen het Sciencepark en de Indische Buurt bij de Kramatweg, is klaar. Opvallend hangt de toldeur als een rood zwaard aan een zeilboot aan de brug. Bij hoog water gaat de toldeur naar beneden.

De gemeente heeft de brug te vernoemd naar Marie Curie maar heet nu Maria Skłodowska-Curiebrug. Vlakbij de brug ligt namelijk het Science Park. Omdat in Oost er al een Curiestraat is vernoemd naar Marie en Pierre Curie, werd besloten haar volledige achternaam aan de brug te geven. De brug is een ontwerp van architect Arjan Karssen.

De enorme rode hefboom draagt grote letters: scncprk, wat staat voor Science Park

Bescherming bij hoog water
In de Ringvaart liggen twee zogenaamde toldeuren; bij de Wibautstraat en naast de Hartmanbrug bij de Valentijnkade. Bij hoog water of een dijkdoorbraak worden ze ingezet om de gevolgen van een overstroming in de Watergraafsmeer te verkleinen. De Ringvaart is namelijk in compartimenten verdeeld door deze twee deuren die water tegenhouden.

Combinatie van projecten
De toldeur bij de Hartmanbrug voldeed niet meer aan de eisen om hem bij noodsituaties in te zetten. Daarom heeft het waterschap besloten deze te vervangen. Dat is gecombineerd met de aanleg van een een fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart. Deze twee losse projecten zijn samen opgepakt en de toldeur bij de Valentijnkade is nu gecombineerd met de brug.

Met het inhijsen van de toldeur is de brug compleet. Foto Lucy Buddelmeijer.