Home Overzicht Markant journaliste Wil Merkies overleden

Markant journaliste Wil Merkies overleden

1

Wil Merkies (1931) is plotseling overleden. Ze was de eerste vrouwelijke sportjournalist in Nederland, en werkte onder andere voor het Nieuw Utrechts Dagblad, Het Parool en de Volkskrant. Maar zij werkte ook mee aan Dwars en het Geheugen van Oost. In oost-online zijn veel artikelen van haar te lezen.

Foto Corrie Groen

Begin jaren vijftig protesteerden de lezers van de toen nog katholieke Volkskrant tegen het feit dat een vrouw verslag deed van sportwedstrijden. Toenmalig hoofdredacteur Joop Lücker eiste dat er boven haar artikelen ‘van onze verslaggever’ in plaats van ‘van onze verslaggeefster’ kwam te staan. Merkies weigerde dit. Dit was het begin van een journalistieke carrière in de vrouwenbeweging, maar ook daar buiten. Ze was hoofdredacteur van het tijdschrift Vrouwenbelangen vanaf 2003. Een uitgave van de Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap.

Voor Dwars interviewde Wil Merkies tal van bekende en minder bekende mensen uit Oost. Haar laatste interview voor Dwars was met Nienke Bruin van CBK Amsterdam. Het artikel wordt binnenkort gepubliceerd. Voor het Geheugen van Oost gaf Wil Merkies workshops in verhalen schrijven. Ook voor andere bladen en websites zoals AmstelveenBlog.nl verzorgde zij schrijfworkshops.

In 2008 schreef Wil Merkies mee aan de uitgave Postcode 1018. Een speciale uitgave voor de Amsterdamse buurten (Plantage, Kadijken, Czaar Peterbuurt, Funen, Weesperbuurt en Oostelijke Eilanden) met postcode 1018 met diverse interviews.

Lees ook interview in Het Geheugen van Oost

1 REACTIE