Home Levensvisie Martelaarschap als verbindend begrip, een prachtig boek

Martelaarschap als verbindend begrip, een prachtig boek

0

Onlangs vierde de Hofkerk dat de H.H. Martelaren van Gorcum 150 jaar geleden heilig werden verklaard. Naar aanleiding daarvan verscheen een boek over martelaarschap in de geschiedenis én in de moderne tijd. Martelaarschap als een verbindende lijn tussen toen en nu, tussen kerk en maatschappij, tussen verschillende kerken en religies, tussen mensen die niet zo gauw en vanzelfsprekend in contact met elkaar (willen) zijn. Uitgaande van centrale en menselijke kernwaarden zoals Verbinding, Verzoening, Vergeving, Verdraagzaamheid, Vrijheid, Vrede: de mooie aangegeven V-woorden. Persoonlijk zou ik er nog een aan durven toevoegen: Vertrouwen.

Door Lars Frendel ofm. Killarney, Ierland (waar in de kloosterkerk van de Franciscanen relikwieën vande Martelaren van Gorcum aanwezig zijn)

Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste deel behandelt martelaarschap in het algemeen en in de loop der geschiedenis. Daarin wordt ook ingegaan over de aanleiding van het boek: de Martelaren van Gorcum, die naam gegeven hebben aan de Hofkerk op het Linnaeushof. Het is een lang, gedetailleerd en leerzaam verhaal. De eerste aanleiding voor het verschijnen van het boek is natuurlijk dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat de Martelaren heilig werden verklaard. Ook speelt mee dat de Protestantse Reformatie dit jaar 500 jaar oud is. Maarten Luther en zijn stellingen op een kerkpoort in Wittenberg in 1517. Aan de woorden van paus Franciscus, dat ‘Het martelaarschap oecumenisch is’, besteedt het boek in een hoofdstuk aandacht.

Bijzonder en indrukwekkend is ook deel twee van dit boek. Een aantal moderne (oecumenische) martelaren, die zeer bewuste keuzes hebben gemaakt, worden gepresenteerd. Bekend zijn wellicht Etty Hillesum en Dietrich Bonhoeffer. De trappisten, die in 1996 in de Algerijnse woestijn vermoord werden, komen in beeld en ook het door de abt achtergelaten geestelijk testament. De film ‘Des hommes et des dieux’ vertelt onvergetelijk hun verhaal. Zr Dorothy Stang (Brazilië) is een nieuwe en bijzondere kennismaking. En de twee laatste zijn zeer recente martelaren: Frans van der Lugt (Syrië) en Jacques Hamel (Frankrijk). Allemaal getuigen in eigen bloed om niet te vergeten.

In het derde deel wordt het Martelaarschap anno nu besproken. Met een aantal voor mij nieuwe voorbeelden komt het oecumenisch en interreligieus aspect van het martelaar zijn aan bod. In de epiloog wordt onder andere de simpele en eigenlijk vanzelfsprekende vraag naar voren gebracht, die ik zelf herhaaldelijk aan mezelf heb gesteld: ‘Waar haalt een mens of een ideologie … het recht vandaan om andere mensen te doden?’ Was er geen reden om die vraag te stellen, dan zouden we geen martelaren hebben (gehad).

Het is dus een prachtig boek, mooi afwisselend tussen tekst en afbeeldingen. Vanwege wat het uit de geschiedenis vertelt, vanwege de verhalen van nieuwe martelaren en het feit dat er zeker nieuwe zullen komen. En ook vanwege dat het een heel mooi gedenkboek is over de imposante en grootse Hofkerk, mooi gelegen aan het Linnaeushof.

Staan voor je geloof, martelaarschap als verbindend begrip Samenstelling en redactie Ari van Buuren, Frank de Haas en Coen van Loon.

10 euro, verzendkosten 3,95 euro. Bestenne bij Ellie Togni [email protected]