Home Indische Buurt Prof. dr. Jenny Gierveld geeft gratis masterclass ‘Eenzaamheid, wat helpt?’

Prof. dr. Jenny Gierveld geeft gratis masterclass ‘Eenzaamheid, wat helpt?’

0
Sad depression man, senior forgot by family at nursing home

Wat zijn de mogelijkheden om eenzaamheid aan te pakken en te voorkomen? Prof. dr. Jenny Gierveld geeft op donderdag 22 november in de Meevaart een gratis masterclass. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen in Oost met interesse in het onderwerp.

Eenzaamheid is van alle leeftijden en speelt ook onder bewoners in Oost. Eenzaamheid is een complex verschijnsel, van buitenaf niet waarneembaar, en kent vele oorzaken en oplossingsmogelijkheden. Een gevoel van eenzaamheid hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het wordt pas een probleem wanneer eenzaamheidsgevoelens langer duren en er geen oplossing voorhanden is. Langdurige eenzaamheid vermindert de levenskwaliteit en kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Tal van organisaties in Oost zetten zich dan ook in om eenzaamheid te bestrijden. Hoe werken deze initiatieven die gericht zijn op eenzaamheid? Wat helpt en wat leren we ervan?

Gespecialiseerd in eenzaamheid
Jenny Gierveld is emeritus hoogleraar aan de afdeling Sociologie en Sociale Gerontologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en gespecialiseerd in eenzaamheid. Zij doet al 50 jaar onderzoek naar eenzaamheid en is de pionier van het eenzaamheidsonderzoek in Nederland. In de masterclass vertelt ze aan de hand van haar onderzoek over de mogelijkheden om eenzaamheid te voorkomen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over wat helpt in het bestrijden van eenzaamheid, waarin de rol als bekende, vrijwilliger of beroepskracht wordt uitgelicht.

Deze masterclass wordt georganiseerd door Vrijwilligersacademie Amsterdam en Kennismarkt Oost. Kennismarkt Oost is het online platform voor het totaalaanbod van (gratis) trainingen en workshops voor vrijwilligers en mantelzorgers in Amsterdam Oost. Wil je je aanmelden voor deze masterclass of één van de andere cursussen? Ga naar oost.kennismarkt.amsterdam Na aanmelding ontvang je automatisch een e-mail met een bevestiging van je deelname.

Masterclass ‘Eenzaamheid, wat helpt?’ op donderdag 22 november tussen 16.00 en 18.30 uur in De Meevaart, Balistraat 48a