Home Nieuws uit Artis Meer bezoek maar opnieuw minder subsidie voor Artis

Meer bezoek maar opnieuw minder subsidie voor Artis

0
Bezoekers in de rij voor Micropia tijdens Museumnacht. Foto Artis, Edwin Butter.

Natura Artis Magistra ontving dit jaar in Artis en Micropia 1.342.000 bezoekers. Dat is een stijging van ruim 27.000 bezoekers (2%) ten opzichte van 2014. Daarentegen zal de dierentuin opnieuw minder subsidie van de gemeente Amsterdam ontvangen.

Het mes gaat in de subsidies. Ook Artis moet rekenen op aanzienlijk minder gemeenschapsgeld. Twaalf jaar geleden begon Artis met een ingrijpend vernieuwingsproces, gesteund door de gemeente, om Artis maatschappelijke relevantie voor de toekomst te geven. De kanteling van een dierentuin naar een educatief instituut. Het korten op de subsidie dreigt het vernieuwingsproces stil te leggen. Artis blijft de dialoog aangaan met de gemeente. Vernieuwingen voor dierenwelzijn maar ook renovatie en onderhoud van de vele monumenten blijven noodzakelijk.

Succesvol jaar
In 2016 heeft Artis veel successen behaald. Micropia, het eerste en enige museum waar het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt, en het Artisplein werden herhaaldelijk genomineerd en bekroond met prijzen.  Micropia won de speciale juryprijs tijdens de Museum + Heritage Awards in Londen in de categorie beste museum internationaal 2015. Het vrij toegankelijke Artisplein ontving van de publieksjury de Amsterdamse Architectuur Prijs (AAP).  Het aan het Artisplein gelegen café-restaurant De Plantage verwelkomde dit jaar 146.000 gasten en werd door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot Terras van het Jaar. Artis werd door bezoekers van TripAdvisor verkozen tot de beste dierentuin van de Benelux in 2015.

Oud en nieuw
De sloop van de Roofdierengalerij in oktober markeerde het afscheid van een stuk cultuurgeschiedenis en van de oude manier van dieren houden. Met de grootschalige vernieuwingen die al vanaf 2003 zijn gestart, wil Artis meer ruimte creëren voor dieren en planten, voor educatie en erfgoed. Het komend jaar wordt het nieuwe jaguarverblijf in gebruik genomen. Inmiddels zijn er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf.

Leven en dood
De geboortes van maar liefst drie giraffen, twee zebra’s, een grote miereneter en drie kleine kantjils waren belangrijke bijdragen aan Europese fokprogramma’s van deze diersoorten. Een aantal opvallende dieren gingen dood; de laatste wisent en de jongste olifant uit de kudde.

Jonge netgiraffe in Artis. Foto Artis, Ronald van Weeren.