Home Eten&Drinken Meer dan honderd bieren bij Daily Delis

Meer dan honderd bieren bij Daily Delis

0

De Watergraafsmeer staat niet te boek als de culinaire corner van de stad. Toch heb je er een paar restaurants die top zijn en misschien elders niet zo goed zouden draaien, zoals De Kas, Merkelbach en ook eetcafé Elsa’s. Dat komt omdat er in deze wijk toevallig wel veel echte foodlovers wonen en zelfs enkele eetschrijvers zoals Felix Wilbrink, Ronald Hoeben en Bonita van Lier.

Door Will Jansen

Van Wilbrink weten we zeker dat hij heel makkelijk even om de hoek naar Daily Delis van Chiquita van Veen en Martijn Swart gaat. Daar, op die zonnige hoek van het Christiaan Huygensplein, dompelt hij zich onder in de brede lekkerheid van hun vooral Mediterrane assortiment. Sowieso komt hij er vaak voor de koffijbroodjesch van het Vlaamsch Broodhuysch. Hij schreef daar zelfs een lyrisch verhaal over.

‘Ons assortiment is breed,’ zegt Martijn, terwijl zijn Chiquita de zoveelste klant helpt aan van dat mooie brood en een stuk Oude Remeker kaas. Ze hebben elkaar leren kennen als student klassieke archeologie, waar natuurlijk geen droog brood in te verdienen is.

Tijdens zijn studie werkte Swart vaak in de horeca, dus dan kom je vanzelf in het eten terecht: ‘Nou, we zijn allebei van het genieten, daar gaan we echt naar op zoek, maar toch komen ook de leveranciers zich zelf melden. Vaak ontdekken we bijzondere adressen als we op vakantie zijn. Het merendeel is wel van landen rond de Middellandse van Le Masciare, de boerderij van Erik de Dunne, de Italiaanse Hollander waar we ook olijfolie en wijn van verkopen. Alles terroir, duurzaam en ambachtelijk.’

Dat zijn in elk geval de zelfgemaakte tapenades, fritata, linzen- en tonijnsalade, de gehaktballetjes en de polpetta’s. De liefde voor het echte eten is Swart in het bloed gebracht door zijn moeder die in Haarlem restaurant De Smeede dreef. Als ze op vakantie gingen, aten ze steevast een paar keer in sterrenrestaurants. Dat was in die tijd nog bijzonder: ’Mijn moeder bereidde ook veel op zijn Japans toen dat hier nog volkomen onbekend was,’ zegt hij met onverholen trots.

Naast al dat lekkers uit het buitenland zien we ook veel regionale producten: worsten en pastrami van slager Erik Waagmeester de Wit, paté van Jacob Beeker, die ze van het vlees van de Jersey stiertjes maakt, al het heerlijke zuur van Oos Kesbeke, chutney’s zonder toevoegingen, kazen van geit, rund en schaap, hard en zacht, mooie boter, echt verse eieren en de Ediks van Marja Vugs. En vergeet vooral ook niet de meer dan honderd bieren die Daily Delis in huis heeft, meestal van Hollandse origine, zoals de Rode Dop, Jopen Bier, Brouwerij het IJ en de Zeven Deugden. Allez, ook staan er nog de soepen van de Kleinste Soepfabriek, de kruidenmelanges van Jonnie Boer en de limonadesiropen van Belvoir. Die kun je inderdaad ook elders kopen, maar wie Jonnie Boer’s garam masala toevallig hier koopt, ontdekt op het schap daaronder weer zo’n pareltje: zongedroogde peper, met een bijna bedwelmend aroma.

Niet voor niets hebben Swart en Van Veen een bak vol vaste klanten die van heinde en verre naar hun komen. De liefde straalt ervan af en smakenpaleis voor wie op zoek is naar een bijzonder culinair cadeau, is Daily Delis een goed adres.