Home Eten&Drinken Méér over eten: Appels houden je gezond

Méér over eten: Appels houden je gezond

Nick Heising praat je bij over gezond eten

0

Appels hebben veel verschillende positieve effecten op de gezondheid. Appels verlagen bijvoorbeeld het cholesterol, verbeteren de functie van de darmen, verminderen het risico op een herseninfarct, verminderen het risico op prostaatkanker, verlagen het risico op diabetes 2, en verlagen het risico op astma. Al deze effecten worden veroorzaakt door de fythonutrienten en de vezels die de appel bevat.

Méér weten over eten. Nick Heising praat je bij.

Door Nick Heising

Appels tegen kanker Recent onderzoek laat ook zien dat appels een rol spelen in het verlagen van het risico op kanker. Appels bevatten een stof, Quercetine, die een grote rol speelt in het voorkomen van de groei van prostaatkanker cellen. Andere fytonutrienten, in de schil van de appel, verminderen de groei van kankercellen in de darm met 43%. Flavonieden in de appel verminderen het risico op longkanker met 50%. Flavonieden hebben ook een belangrijke remmend effect op de ontwikkeling van kankerverwekkende substanties in de blaas, en reduceren het risico op blaaskanker vooral bij mensen die roken. Ook verbeteren appels de werking van de longen en vermindert door de werking van antioxidanten in de appels, het risico op longziektes.

Antioxidanten
Wat zijn antioxidanten? Bij het gebruik van zuurstof door het lichaam ontstaan “vrij radicalen”, dit zijn deeltjes die cellen kapotmaken en de oorzaak zijn van alle ziektes en aftakeling van het lichaam. Antioxidanten zijn de tegenpolen die van die zorgen dat de vrij radicalen opgevangen worden en hun vernietigende werk niet kunnen uitvoeren. Antioxidanten worden zowel door het lichaam zelf gemaakt, maar komen vooral ook uit onze voeding. Verse appels bevatten grote hoeveelheden van deze antioxidanten en zijn daarom zo goed voor onze gezondheid.

Pectine in de schil van de appel
Appels bevatten vijf keer meer polyfenolen dan eerder werd aangenomen. Niet alleen zijn ze daardoor een belangrijke bescherming tegen ernstige ziektes als kanker, ze zijn ook een goede bescherming tegen hem verkoudheid en griep. Pectine is een andere stof die voorkomt in de vezels van de appel en die een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Pectine zorgt voor een natuurlijke verlaging van het cholesterol in het bloed.

Minder snel oud worden
Niet alleen voorkomen fytonutrienten in appels allerlei ziektes, ook spelen deze stoffen een rol spelen in het verminderen van de symptomen van ouder worden, doordat ze rimpels helpen voorkomen en haargroei bevorderen. De vezels in de appels zorgen niet alleen voor een constante bloedsuikerspiegel, maar verbeteren ook de darmwerking waardoor de opname van voedingsstoffen en de natuurlijke werking van de darmen verbetert.

Bescherming tegen verkoudheid en griep
De herfst en winter is de periode van het jaar waarin de longen extra belast worden. Dit komt doordat de afwisseling van koud en warmte , wat het immuunsysteem belast, waardoor mensen vatbaarder zijn voor verkoudheid. De natuur levert zelf de oplossing doordat dit ook de tijd is maar in appels rijp zijn en dus in de natuur in overvloed aanwezig. Zoals we eerder al zagen zijn appels goed voor beter werkende longen en darmen. Dat ze longen versterken en zo verkoudheid en griep helpen voorkomen is duidelijk maar doordat ze werking van de darmen verbeteren zijn deze beter in staat bouwstoffen voor het immuunsysteem uit onze voeding halen en werken zo indirect mee aan een betere bescherming tegen verkoudheid en griep.

Vers is beter maar appeltaart werkt ook
Natuurlijk is het het beste om verse appels te eten, maar zelfs de appels in appeltaart hebben nog een positieve werking op de gezondheid van het lichaam. De suiker in een appeltaart doet dit effect helaas weer voor een deel teniet.

Supervoedsel
Zo zie je dat een eenvoudige appel, mits je er voldoende van eet, een supervoedsel is dat je tegen veel verschillende ziektes kan beschermen en daarbij zorgt de appel ervoor dat je er beter uitziet doordat je huid in een betere conditie blijft en minder rimpels krijgt Wanneer je voldoende appels eet hoef je minder vaak naar de dokter toe, zoals het gezegde al duidelijk maakt, an apple a day keeps the doctor away.

Antioxidanten
Wat zijn antioxidanten? Bij het gebruik van zuurstof door het lichaam ontstaan “vrij radicalen”, dit zijn deeltjes die cellen kapotmaken en de oorzaak zijn van alle ziektes en aftakeling van het lichaam. Antioxidanten zijn de tegenpolen die ervoor zorgen dat de vrij radicalen opgevangen worden en hun vernietigende werk niet kunnen uitvoeren. Antioxidanten worden voor een klein deel door het lichaam zelf gemaakt, maar moeten vooral uit onze voeding komen1. Verse appels bevatten grote hoeveelheden van deze antioxidanten en zijn daarom zo goed voor onze gezondheid.

Pectine in de schil van de appel
Appels bevatten vijf keer meer polyfenolen dan eerder werd aangenomen. Niet alleen zijn ze daardoor een belangrijke bescherming tegen ernstige ziektes als kanker, ze zijn ook een goede bescherming tegen hem verkoudheid en griep.
Pectine is een andere stof die voorkomt in de vezels van de appel en die een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Pectine zorgt voor een natuurlijke verlaging van het cholesterol in het bloed.

Minder snel oud worden
Niet alleen voorkomen stoffen in appels allerlei ziektes, ook leveren appels stoffen die een rol spelen in het verminderen van de symptomen van ouder worden, doordat deze stoffen, vooral de polyfenolen, in appels rimpels helpen voorkomen en haargroei bevorderen.
De vezels in de appels zorgen niet alleen voor een constante bloedsuikerspiegel , maar verbeteren ook de darmwerking waardoor de opname van voedingsstoffen en ook de natuurlijke werking van de darmen verbetert.

Zo zie je dat een eenvoudige appel, mits je er voldoende van eet, een supervoedsel is dat je tegen veel verschillende ziektes kan beschermen en daarbij zorgt de appel er voor dat je er beter uitziet doordat je huid in een betere conditie blijft en minder rimpels krijgt. Wanneer je voldoende appels eet hoef je minder vaak naar de dokter toe, zoals het gezegde al duidelijk maakt, ‘an apple a day keeps the doctor away’.

Meer weten over gezond eten? Klik op de tag.