Home Eten&Drinken Méér over eten: Lente-ui

Méér over eten: Lente-ui

Nick Heising praat je bij over gezond eten

0

Lente-uitjes behoren tot de ajuin van die familie, dit is een groep van groentes die ook wel wortel groente wordt genoemd, daartoe behoren onder andere uien, prei, knoflook en sjalotten.

Méér weten over eten. Nick Heising praat je bij.

Door Nick Heising

Ajuingroente worden zo genoemd vanwege een krachtige helende stof, allicine. Lente-uien zijn uien, die geoogst worden voordat de knol begint te groeien. Het is lang en recht met eetbare bladeren en een pittige smaak. De wortel aan onderkant van de steel is wit met een duidelijke overgang naar een heldere smaragdgroene kleur.

De gezondheid voordelen van dit gewas zijn vergelijkbaar met die van uien en knoflook omdat ze allemaal in dezelfde ajuinfamilie thuishoren. Lente-ui is een populair ingrediënt in de Aziatische keuken vanwege zijn frisse krachtige smaak. Je kunt het door rijst of pasta doen maar lekker is ook om het fijn gesneden over soep of salade sprenkelen of garnering op een schotel.

Gezondheidsvoordelen
Lent ui bevat heel weinig calorieën en geen vet en bevat wel veel vezels. De plant bevat foliumzuur, calcium, ijzer vitaminen A, C, K en B6.Vitamine B zes is nodig voor de vele enzymen in het lichaam die op hun beurt zorgt voor de omzetting van koolhydraten eiwitten en vetten. Enzymen zijn stoffen die chemische processen in het lichaam op gang brengen. B6 is een vitamine die ook belangrijk is voor het functioneren van de hersenen, daar speelt ie een rol bij het bepalen van de stemming en de slaap.

De vitamine die het meest in de lente-ui aanwezig is is vitamine K. Vitamine K is van groot belang voor de bloedstolling en het onderhoud van en sterkte van de botten.

Lente-ui bevat een combinatie van bètacaroteen. Dit is een voorlopige vitamine A en zorg onder andere voor goed voor je ogen en een gezonde huid.

Ook bevat lente-ui Quercetine een stof die belangrijk is in het immuunsysteem en zorgt voor het voorkomen van een oplossen van ontstekingen, allergieën en het verlagen van het risico op harten vaatziekten.

Ook bevat de lente-ui veel vitamine C en mineralen zoals mangaan, kalium, koper en een beetje vitamine E. Alhoewel deze vitamines en mineralen op zichzelf geen ziektes genezen, helpen ze wel om het lichaam een in betere gezondheid te brengen en daarmee ziektes te voorkomen.

Van de lente-ui is ook aangetoond dat het bloeddruk en cholesterol verlaagt en ontstekingen voorkomt.

De lente-ui bevat ook vetzuren die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en groei en instand houden van het goed functioneren van de hersenen.

De allicine in de lente-ui is een krachtig antiviral middel, dat een belangrijke rol speelt in het voorkomen van verkoudheid en griep. Wanneer verkouden dreigt te worden, of griep dreigt te krijgen maakt dan een mix van, citroensap, koriander, knoflook, tomaat en lente-uien deze krachtige mix helpt het lichaam om de weerstand tegen verkoudheid en griep te versterken.

Menstruatiepijn,lente-ui heeft een positief effect op menstruatiepijn. Naast de combinatie aan belangrijke vitamines en antioxidanten, werken lente-uien verwarmend op het lichaam.

Sommige soorten fruit en groente zijn verwarmend in het lichaam, andere weer verkoelend en hebben zo een effect op allerlei processen in het lichaam. Citroen en mint bijvoorbeeld, zijn verkoelend lichaam terwijl kaneel verwarmend is. Menstruatiepijnen verergeren door verkoelende stoffen en verbeteren door verwarmende stoffen.

De verwarmende stoffen zijn uien en knoflook maar ook kaneel, gember, nootmuskaat, perziken, kersen en bijvoorbeeld vlees. Het beste is om geen verkoelende groenten en fruit te eten, wanneer je hier last van hebt. Verkoelend fruit en groente zijn, meloen, komkommer, selderij, appels, peren, tomaten, kiwis.

Hoe kun je lente-uien gebruiken?
Zoals eerder al opgemerkt kun je lente-uien fijngesneden strooien over salades, soepen, wokgerechten. Daar zijn ze een krachtige smaakversterkende ingrediënt. Je kunt ook een saus van maken bijvoorbeeld door fijngesneden lente-uien termijn met yoghurt en een andere kruiden en zouden zelfs voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Witte vis met ligt aangebakken paksoi lente-uitjes en koriander is een heerlijk lichte warme maaltijd. Lente-uitjes zijn bijvoorbeeld heerlijk over een eenpansmaaltijd van gemengde groente met rijst en eventueel aangevuld met kip of vis. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die het met lente-uitjes.

Meer weten over gezond eten? Klik op de tag.