Home Eten&Drinken Méér over eten: Tomaten houden je gezond

Méér over eten: Tomaten houden je gezond

Nick Heising praat je bij over gezond eten

0

Tomaten, zijn er in soorten en maten. Maar ze hebben één ding gemeen. Ze zijn allemaal rood wanneer ze rijp zijn. Elke vrucht en elk groente bevat een verschillende mix van stoffen die voedend en versterkend zijn voor een deel van het lichaam. Maar ze bevatten allemaal fytonutrienten, een algemene naam voor stoffen in de plant die het lichaam voeden en versterken.

Méér weten over eten. Nick Heising praat je bij.

Door Nick Heising

Het zijn meestal de stoffen die de plant kleur geven die een krachtige gezondheidsbevorderend effect hebben. De kenmerkende rode kleur van tomaten wordt veroorzaakt door een heel krachtige stof die lycopeen heet. Lycopeen is een krachtige antioxidant.

Antioxidanten zijn stoffen die een aftakeling van organen en cellen tegen gaan. Lycopeen is vooral bekend omdat het een beschermende invloed heeft op de prostaat, dus is het goed voor mannen om regelmatig tomaten of producten met tomatenpuree erin te eten! Ook blijkt lycopeen een effect te hebben op de gezondheid van vrouwen, het vermindert de kans op borstkanker.

Een wetenschappelijke studie in Finland – een land met een hoog percentage aderverkalking – heeft aangetoond dat lycopeen van onder andere gekookte tomaten een belangrijke bescherming geeft tegen aderverkalking. Hoe meer lycopeen men in het bloed vond, hoe groter het effect was (bij een groep van meer dan 1.000 mensen). Aderverkalking kan overal in het lichaam optreden, het leidt tot een verminderde doorbloeding van het gebied waar de ader ligt met uiteindelijk een afsluiten( infarct) als uiteindelijk gevolg.

Je houdt ook je hart ‘jong’ houden door extra tomaten te eten. Lycopeen blijkt een belangrijke antioxidant is die een rol speelt in het vernieuwen en gezond houden van organen, met name het hart.

Recent onderzoek heeft een verband aangetoond tussen een hoog lycopeen gehalte en een gezond hart. Mensen met een laag lycopeen gehalte hadden dikkere aderwanden. Dikkere wanden van de aderen is een eerste symptoom van de ontwikkeling van arteriosclerose, of het dichtslibben van aderen wat, leidt tot hartinfarct en beroertes.Biologisch gekweekte tomaten zijn nog gezonder en lekkerder van smaak en zijn verkrijgbaar bij o.a. natuurwinkels. Andere producten die lycopeen bevatten, zijn watermeloen, roze grapefruits, abrikozen, en roze guaves.

Verse tomaten zijn gezond maar ook tomatenpuree en gekookte tomaten zijn goed voor de gezondheid, omdat daar de concentratie lycopeen hoger is. Dus ook salsa, tomatenpasta, tomatenpuree, tomatensaus en ketchup zijn goed voor de gezondheid mits samengesteld met natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten.

Tomatensalade, pasta met tomatensaus met olijfolie versterkt het gezonde effect omdat ook de olie een antioxidantwerking heeft en nog andere gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Dus eet regelmatig tomaten, je hart en aderen zullen je dankbaar zijn.

Meer weten over gezond eten? Klik op de tag.