Home Eten&Drinken Méér weten over eten: de courgette

Méér weten over eten: de courgette

Nick Heising praat je bij over gezond eten

De courgette is er in meer vormen, de lange en de bolcourgette, die laatste is er ook in het groen en witachtig, de lange is groen aan de buitenkant en veerkrachtige zachte creme witte binnenkant, met de lengte lange versie is die van een halve komkommer tussen de 10 en 30 centimeter.

Méér weten over eten. Nick Heising praat je bij.

Door Nick Heising

Het is ook familie van de komkommer en heeft een zachte, neutrale smaak. De courgette is het lekkerst als  ie  niet al te groot is. De kleinste zijn eigenlijk het lekkerste want die hebben nog het meeste smaak. Courgettes hebben niet heel veel smaak van zichzelf, dus je moet het combineren of kruiden. Ze komen meestal uit de kas, maar in de zomer groeien ze ook op de koude grond.

Courgette bewaren
Het beste is de courgette buiten de  koelkast, op een koele plaats zoals een voorraadkast te bewaren, dan blijft ie een week ongeveer goed. Het voordeel van het bewaren buiten de koelkast is dat de courgette nog kan narijpen waardoor de smaak verbetert.

Wat kan ik met de courgette?
je kunt het door een smoothie doen!,  opde  pizza, roerbakken met paprika, aubergine en knoflook, vullen met gehakt of rijst, ovenschotel van plakjes courgette en tomaat en eieren losgeklopt met geraspte kaas,  (gepureerd) in soep is erg lekker, gekruid met zout en peper en wat knoflook, lange plakken bestrijken met olijfolie en grillen in de grillpan of op de barbecue, in lasagne, inleggen in azijn met kruiden.

Bereiden
Was courgette goed voor gebruik en snij het kroontje er af. Schillen is niet nodig, de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten dat is geen goed idee, denk ik, gewoon rauw of gebakken. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.

Is de Courgette gezond?
Het is een gemakkelijke groente die juist omdat ie niet een sterke uitgesproken smaak heeft gemakkelijk toe te voegen is aan veel gerechten, gekookt, gebakken of gewoon rauw. En…alle vezels van groente zijn voeding voor de darmen en helpen vetten en afvalstoffen af te voeren uit de darmen.

De courgette bevat voor veel beta carotene. Dat wordt in het lichaam om gezet in vitamine A, goed voor onder andere de ogen en de beta caroteen geeft bescherming van de huid tegen zonnebrand, beter dan crèmes. Wanneer je veel beta caroteen eet dan heb je geen zonnebrand creme nodig, ten zij je een spierwitte huid hebt. Het bevat ook foliumzuur (opbouw  bloed), een belangrijke b vitamine. Wat mineralen betreft bevat het vooral kalium (belangrijk voor het zenuwstelsel) wat magnesium (voor botten, spieren en zenuwstelsel) en fosfor (botten en energie voorziening).

Bij het koken vermindert de hoeveelheid bet acaroteen, dus niet doen en zo rauw mogelijk gebruiken.

Meer weten over gezond eten? Druk op de tag.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here