Home EtenDrinken Meer weten over eten: Goudgele mais

Meer weten over eten: Goudgele mais

Nick Heising praat je bij over gezond eten

Mais is een graansoort. We kennen eigenlijk vooral suikermais, zoete gele korrels op een kolf. Deze kwam vroeger vooral uit het buitenland en niet uit Nederland omdat suikermais in een warmer klimaat verbouwd moet worden. De mais die op de velden ziet staan, is vooral snijmaïs, dat veel zetmeel bevat en bestemd is als diervoeder.

Méér weten over eten? Nick Heising praat je bij

Door Nick Heising

Maar tegenwoordig  lukt het steeds beter om suikermais in Nederland te verbouwen. Het verschil tussen snijmaïs en zoete mais is  dat in deze laatste, de suikers niet omgezet worden in zetmeel, wat wel gebeurt in de snijmaïs. Omdat de suikers niet omgezet worden blijft de zoete mais lekker zoet.

Bereiding
Snij de uiteinden eraf en was de kolven. Kook de kolf in zijn geheel, het duurt ongeveer 5-7 minuten in kokend water totdat de kolven gaar zijn. Je kunt zien dat ze gaar zijn aan de kleur van de korrels, die dan donkergeel zijn. Wanneer mais te lang kookt, worden de korrels taai. Je kunt kolven ook grillen, dan duurt het 20-30 minuten voordat ze gaar zijn, of je kunt ze smoren in boter, dat duurt ongeveer  een kwartier, tot slot stomen duurt ongeveer een half uur.

Verkrijgbaarheid
Nederlandse mais is verkrijgbaar in de maanden augustus, september, oktober. Buitenlandse mais is het hele jaar verkrijgbaar. Mais uit het buitenland zou ik persoonlijk niet zo snel kopen, omdat vrijwel alle mais op de hele wereld genetisch gemanipuleerd is, waarvan in verschillende andere onderzoeken is aangetoond dat dit niet goed is voor de gezondheid. Uitzondering is natuurlijk biologische geteelde mais.

Suggesties voor de maaltijd
Je kunt de mais natuurlijk van de kolf eten, maar ook de korrels, mengen met worteltjes en doperwten als een soort gemengde groente. Je kunt de mais gebruiken als vulling in paprika’s gemengd met kaas doperwten knoflook en uien en champignons, en deze vervolgens in de oven gaar laten worden. Je kunt koude mais bijvoorbeeld uit het blik of diepvries( die moet dan wel weer eerst gekookt worden), door de salade doen. Veel Mexicaanse gerechten bevatten natuurlijk mais, zo kun je een Mexicaanse bonenschotel maken met gemengde groente, tomaten, kidney beans mais en kaas in een koekenpan. Dit zijn zomaar uit de losse pols een paar ideeën van wat je met mais zoals kunnen doen.

Voedingsstoffen
De belangrijkste voedingsstoffen in suiker mais, zijn per 100 g, bevat dit 74 kcal – 2.5 gram eiwit, 11.6 g koolhydraten, 0,4 g vet, 2,3 g vezels, vitamines, E, 0,9 mcg, B1,12 gr en nog wat kleine hoeveelheden B2 en B6 foliumzuur, 34 mcg natrium, 1 mg kalium, 250 mg calcium, 11 mg fosfor 100 mg, magnesium 45 mg, zing 0,4 mg.

Meer weten over gezond eten? Klik op de tag.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here