Home Duurzaam MeerEnergie maakt gasloze Watergraafsmeer mogelijk

MeerEnergie maakt gasloze Watergraafsmeer mogelijk

4

Het kan u niet ontgaan zijn: Amsterdam wil van het gas af. Maar misschien vraagt u zich af: moet ik dan gaan verbouwen? Moet ik straks koken en water verwarmen met elektriciteit? Waar moet ik beginnen? Leest u dan verder, want MeerEnergie beantwoordt wellicht al uw vragen in één keer.

Tekst Meer Energie | Foto Frank Schoevaart

In onze buurt beschikken we over een eigen energiebron. Op het Science Park staan meerdere grote datacenters, die dag en nacht computers koel moeten houden. Daarbij komt veel restwarmte vrij. Zou het niet fantastisch zijn als we die restwarmte gaan gebruiken om onze huizen te verwarmen? Immers, die datacenters willen ervan af, het scheelt bergen energie én we kunnen onze gasleidingen en steeds duurdere fossiele energie vaarwel zeggen.

Dat dachten vijf fanatieke en betrokken buurtbewoners uit de Watergraafsmeer ook. Ze wisten tientallen vrijwilligers uit de buurt enthousiast te maken om dit plan in de praktijk te brengen.

Wat is MeerEnergie?
Ardine Nicolaï, Siward Zomer, Job van der Grinten, Toon Abcouwer en Bart Teulings richtten samen een coöperatie op onder de naam MeerEnergie. Hun ultieme doel: de eerste gasloze bestaande wijk in Amsterdam worden. De bestuursleden brengen door hun verschillende achtergronden in duurzaamheid, energie, techniek en politiek een berg kennis mee. En ze wisten dat hun doel haalbaar zou zijn.

Ze vonden datacenter Equinix op het Science Park bereid om het project te steunen en alle restwarmte gratis af te staan. De eerste gasloze wijk in Amsterdam kan hiermee werkelijkheid worden, want Equinix heeft zoveel energie beschikbaar dat er zeker 5.000 huizen van verwarming en warm water kunnen worden voorzien!

Er is straks een warmtepomp nodig die de beschikbare warmte van Equinix opwaardeert naar de hogere temperatuur die we nodig hebben om onze huizen te verwarmen. Best een ingewikkelde opgave. Want waar in de wijk moet die centrale warmtepomp komen te staan? En krijgen we onze huizen ook warm in een ijskoude winter? Het vinden van antwoorden op deze en nog veel meer vragen, daar zijn de mensen achter MeerEnergie nu volop mee bezig.

Zo’n warmtenet is er niet 1-2-3… Omdat het bestuur dit niet alleen kan én wil doen, deden ze een oproep voor vrijwilligers. En die was niet aan dovemansoren gericht: tientallen buurtbewoners meldden zich aan om het project van de grond te krijgen. Zij werken nu in vier werkgroepen aan de technische en organisatorische aspecten van het project, en denken na over hoe alle buurtbewoners geïnformeerd kunnen worden. Zo is MeerEnergie er echt voor én door bewoners van de Watergraafsmeer.

 Uitgelezen kans
Twee werkgroepleden vertellen over hun deelname. Arend: ‘Toen ik de flyer van MeerEnergie op mijn deurmat vond, ben ik meteen ‘tientjeslid’ geworden: wat een geweldig initiatief en uitgelezen kans! Dat uitgerekend ónze wijk van de restwarmte van dataverkeer over de hele wereld kan profiteren is heel bijzonder. Ik stond bovendien voor de vervanging, binnen circa 3 jaar, van CV-ketel en gaskookplaat. De keuze voor nieuwe apparatuur laat ik nu sturen door wat hier over een paar jaar te gebeuren staat. Bovendien vinden we de gemeente met welwillend advies en subsidies aan onze kant. Als we dan toch over ’n paar jaar van het gas af moeten, maak ik graag gebruik van deze gelegenheid. Ik heb ondertussen ook mijn buren enthousiast gemaakt en kom ze dus tegen bij de bijeenkomsten van MeerEnergie.’

Jacqueline: ‘Ik vond een half jaar geleden de folder in de bus. En wist meteen: wat een briljant idee! Daar wil ik mij wel voor inzetten. Hoe mooi zou het zijn om als eerste wijk met bestaande bouw van het gas los te gaan. Wat kan ik doen? Hoe krijgen we dit met elkaar voor elkaar?’

Natuurlijk gaan de werkgroepen straks niet zelf de spade in de grond steken om warmtebuizen aan te leggen. Dat gebeurt uiteindelijk door professionele organisaties, zoals Alliander DGO. Dit is het netwerkbedrijf dat in Amsterdam verantwoordelijk is voor de aanleg van warmtenetten. Alliander wil bijdragen aan een overgang naar schone energie en onderzoekt samen met bewoners de mogelijkheid voor een lokaal warmte-netwerk. Ook de gemeente Amsterdam is betrokken. Ze draagt het project een warm hart toe en onderzoekt de mogelijkheden om de hoofdleidingen van het warmtenet in een deel van de wijk – Middenmeer Noord – aan te leggen. Momenteel bekijkt de gemeente hoe zij kan helpen en hoeveel geld zij verder kan vrijmaken om van MeerEnergie een succes te maken.

Iedereen eigenaar
MeerEnergie wil mogelijk maken dat buurtbewoners (mede-)eigenaar van het warmte-netwerk worden. Hiervoor is de buurtcoöperatie MeerEnergie opgericht. In deze coöperatie kunnen buurtbewoners op verschillende manieren deelnemen: leden die investeren en later rendement kunnen verwachten en leden die alleen deelnemen om warmte af te nemen. De buurtcoöperatie kan daarnaast als startpunt dienen voor verdere duurzaamheids-initiatieven, zoals energiebesparing en zonne-energie in de buurt.

Doet u ook mee?
We hebben hier te maken met een nieuw en daardoor ingewikkeld proces dat tijd kost. U kunt wel heel eenvoudig op de hoogte blijven van de vorderingen. Ga naar meerenergie.amsterdam en meld u aan voor de nieuwsbrief. Of stuur direct een e-mail naar [email protected]. Want hoe meer buurtbewoners meedoen, hoe makkelijker het wordt om uw huis gasloos te maken en hoe goedkoper het wordt per huishouden. Op dit moment wordt het plan ontwikkeld voor de buurten in het gebied tussen de Middenweg, de Kruislaan, het spoor en de Ringvaart. Als er meer warmte beschikbaar blijkt, komen de daar omheen liggende buurten ook in aanmerking.

Bent u voorzitter van een buurtvereniging, aanspreekpunt van een huizenblok of zit u in het bestuur van een grote VvE? Dan komen we ook heel graag in contact met u, zodat we u en uw vereniging uitgebreid kunnen informeren zodra er een planning bekend is. U kunt uw e-mailadres achterlaten op meerenergie.amsterdam of een e-mail sturen naar [email protected].

4 REACTIES