Home Overzicht Meeste gezondheidswinst van inactief naar matig intensief bewegen

Meeste gezondheidswinst van inactief naar matig intensief bewegen

0

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. De grootste vooruitgang voor de gezondheid is al te behalen wanneer men een vrijwel inactieve leefstijl kan omzetten naar dagelijks matig intensief bewegen. Tijdens de Nationale Sportweek, van 9 tot 17 september is er extra aandacht voor bewegen.

Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Maar ook op korte termijn is er veel voordeel te behalen: bewegen vermindert stress en het verbetert uw nachtrust en uithoudingsvermogen. Op latere leeftijd verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht. De grootste gezondheidswinst is te behalen wanneer iemand van voornamelijk inactief naar matig intensief bewegen gaat.

Niet teveel zitten
Onlangs publiceerde de Gezondheidsraad nieuwe wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen bewegen en gezondheid. Uitgaande van de resultaten beveelt de raad nu ook aan om spier- en botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten. Volgens het RIVM haalt ruim de helft van de volwassenen en kinderen de nieuwe richtlijnen niet.

Kleine stap, grote winst
Sanderijn Dirven, fysiotherapeut en projectmanager van het beweegprogramma Gezond & Actief geeft aan dat de stap naar bewegen niet groot hoeft te zijn: ‘Onthoud dat je met de stap van weinig tot geen beweging naar matig intensieve beweging de grootste winst behaalt voor uw gezondheid. Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto, bijvoorbeeld naar de supermarkt of naar uw werk. Zo kan een dagelijkse wandeling van een half uur de bloeddruk al verlagen.’

Bewegingsspecialist
Heb je gezondheidsklachten en vind je de stap naar zelfstandig sporten te groot? Dan is bewegen onder begeleiding van een bewegingsspecialist een optie. Sanderijn Dirven legt uit: ‘Veel mensen vinden het lastig om te beginnen met sporten, zeker als je al wat ouder bent of bijvoorbeeld diabetes of COPD hebt. Alleen naar de sportschool gaan voelt wat onzeker en ongemakkelijk. Onder begeleiding van een fysiotherapeut of beweegspecialist stel je samen realistische doelen en kan iedereen sporten op zijn of haar eigen niveau.’

Tijdens de Nationale Sportweek (9 tot 17 september) kun je binnenlopen bij de praktijk van Sanderijn Dirven voor een gratis proefles Gezond & Actief op de Blasiusstraat 128-136 Kijk op www.fysioholland.nl voor meer informatie en de trainingstijden.

Vorig artikelWetenschappelijk onderzoek op blauw-groen dak op Marineterrein
Volgend artikelBijzondere familie in een buitengewoon tijdperk