Home Eten&Drinken Meneer Wateetons gaat alles vertellen over cider

Meneer Wateetons gaat alles vertellen over cider

0

Elk jaar wordt er in ons land 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels geoogst. Toch is cider, het alcoholische drankje met een basis van gefermenteerde appels, helemaal niet populair. Zijn de Nederlandse appelrassen niet geschikt voor het maken van cider? Is er niet genoeg kennis over het fermentatieproces? Of is er gewoonweg geen plaats voor cider in de Nederlandse cultuur? De Zuursalon Cider Cider van Mediamatic gaat het antwoord geven.

Rob Le Rutte maakt ciders op kleine schaal en is initiatiefnemer van het project ‘Cidergeschiktheid van oude Nederlandse appelrassen’ aan de Universiteit van Wageningen. Hij neemt de bezoekers van de Zuursalon mee van boomgaard tot eindresultaat. Samen proef en vergelijk je daarna verschillende appelrassen.

Als eigenaar van ciderwinkel Appels en Peren vertelt Reneé van der Wal over verschillende vergistingsmethoden, het verschil tussen industriële ciders en ambachtelijke ciders. Hij zal enkele Nederlandse ciders laten proeven. Maar zijn die Nederlandse ciders wel lekker? Importeur Martijn de Wal claimt dat hij nog nooit een goede Nederlandse cider heeft gedronken. Heeft hij gelijk, vraag je je af. Martijn maakt je tijdens de Zuursalon Cider Cider wegwijs in de verschillende stijlen en culturele verschillen tussen de meest bekende ciderlanden en dat zijn Frankrijk, Spanje en Engeland. Samen met hem proeven de bezoekers van de Zuursalon welke cider de beste is.

En hoe kun je dan zelf cider maken? Zuurcurator, fermentatie auteur en gastheer van de avond Meneer Wateetons laat live zien hoe cider gemaakt wordt zodat je het daarna zelf thuis kan gaan doen.

Zuursalon Cider Cider bij Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, op 14 oktober van 20.30 tot 22.30 uur.
Tickets €5,- student | €7,50 voorverkoop| €10,- Deur

Vorig artikelNooit gedacht dat ik in 2016 nog eens in de jungle zou komen
Volgend artikelSterk deelnemersveld bij NK Marathon op 16 oktober