Home Gezin Met oogstfeest opent de Hemelse Tuin op Jeugdland

Met oogstfeest opent de Hemelse Tuin op Jeugdland

0
Roos en de kinderen aan het werk in de Hemelse Tuin. Foto Nosh Neneh

In anderhalf jaar tijd is het terrein van de voormalige kinderboerderij op Jeugdland omgevormd tot stadslandbouwgebied. Zondag 19 september viert Jeugdland de opening met het eerste oogstfeest. Kinderen mogen stoofpeertjes maken, als Robin Hood met een boog schieten op een appel, op pad met de imkers en meer. 

De Hemelse Tuin is een groene oase van een halve hectare groot met een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

De tuin is een concept van Roos Kuipers. Ze ontwikkelde eerder het Eetbare Eiland op Jeugdland waar ze sinds 2011 op woensdagmiddagen met kinderen in de tuin werkt. Ze zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Op een vuurtje in de moestuin koken ze vervolgens met wat ze net geplukt hebben. De intelligentie van de natuur en het enthousiasme van de kinderen zijn inspiratiebron voor de Hemelse Tuin geweest. Roos: ‘We hoeven de aarde niet uit te putten, we kunnen haar ook laten bloeien. Dat uit de zaadjes van 1 pompoen wel 500 pompoenen kunnen groeien verwondert eindeloos.’

Onderdeel van het blotevoetenpad. Foto Nosh Neneh.

In 2019 werd na onderzoek onder bezoekers besloten om de kinderboerderij om te vormen tot ecologische tuin, voor de dieren werd een ander mooi thuis gevonden. De nieuwe tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren.

Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Dit najaar wordt de 100.000ste bezoeker van het jaar verwacht.

Het Oogstfeest in de Hemelse Tuin van Jeugdland is op zondag 19 september van 11.00 tot 16.00 uur.

Check jeugdlandamsterdam.nl