Home Overzicht Met rolstoel en blindenstok op stap in ‘Oost by night’

Met rolstoel en blindenstok op stap in ‘Oost by night’

0
Dror, Frederieke, Jos en Marnix (van links naar rechts) met de checklist op een terras in Oost.

Ooit geweten dat de meeste cafés in Wales voorzien zijn van een invalidentoilet? Toegegeven, daar sta je niet zo snel bij stil, maar vanavond komt het ter sprake als geen enkele horecazaak in Oost een passende wc heeft voor Marnix in zijn elektronische rolstoel. Hij tovert prompt een plasbeker tevoorschijn. Maar hoe lossen vrouwen met een fysieke beperking dit dan op?

Door Annemarije Pronk | Beeld Maarten Doedes

Samen met het pr-team van de vereniging Onbeperkt Oost zijn we op kroegentocht gegaan. Het is een pilot, want de landelijke Week van de Toegankelijkheid moet nog beginnen: op 8 oktober. Vooruitlopend op het thema horeca nemen Jos, Frederieke, Marnix en Dror een checklist ter hand na ieder bezoek aan café, restaurant of hotel. Hoe word je bejegend als je in een rolstoel je uiterste best moet doen het drinken van tafel over te pakken naar het voorblad van de rolstoel? Of als de rekening betaald moet worden met een bankpas terwijl een visuele beperking in de weg staat?

Beoordeling: 0
Hotel Manor, het voormalige stadsdeelkantoor, is het startpunt. Het is bekend terrein voor Dror die jarenlang op vrijwillige basis als adviseur heeft gewerkt aan de BTB: Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid. Het stadsdeel heeft ooit de winkeltoegankelijkheid in kaart gebracht na een rondgang langs twintig winkels aan de Javastraat, Middenweg en Linnaeusstraat. Wat bleek? De deuropening was gemiddeld 65 cm breed terwijl de norm 90 cm is!

In het Manorhotel zien we een ruim miva-toilet: een wc voor minder validen. Marnix kan als rolstoeler echter niet de deur achter zich dichttrekken doordat de stang aan de deur ontbreekt. Dus moet hij een beroep doen op omstanders. ‘Dat komt heel vaak voor.’ Achteraf beschouwd krijgt het hotel de meeste waardering vergeleken met de andere etablissementen die we deze avond nog af zullen gaan in de Linnaeusstraat.

Nu het zomer is, lukt het Marnix op het terras aan het hoofdeinde plaats te nemen met zijn rolstoel. Wat de invaliden-wc betreft: op de rest van het traject is er geen enkele meer te vinden. Beoordeling: 0.

Schrikranden
Dror houdt bij waar schrikranden en Voetgangers Oversteek Plaatsen (VOP’s) zijn aangebracht. In de praktijk zijn tikkers vaak niet te horen bij stoplichten. Er zijn prima schrikranden (afscheiding tussen trottoir en fietspad) tot ze ophouden bij het oversteken van de Eerste van Swindenstraat. Er is geen zebrapad en het blijkt dat er geen enkele scheiding is aangebracht van het trottoir naar fietspad en rijbaan: levensgevaarlijk, vooral als je bedenkt dat fietsers en elektrische auto’s niet te horen zijn! ‘Zolang ik maar goed herkenbaar met mijn taststok kan lopen,’ zegt Dror monter.

Voor hem kan een kakofonie van geluiden vermoeiend zijn. Zijn gehoororgaan is extra gevoelig sinds hij op zijn dertigste volledig blind werd door een netvliesontsteking. Hij moest zijn baan bij KLM opgeven en kwam toen in een diep dal. Hij is eruit geklommen door zich verdienstelijk op te stellen voor lotgenoten. Wat hij het meeste mist, is oogcontact met de ander en het lezen van boeken. Dror kan blind typen waarbij een stem uitspreekt wat er uitgewisseld wordt aan communicatie.

Hij tovert prompt een plasbeker tevoorschijn.

Frederieke heeft reeds sinds haar jeugd moeite met bewegen. Zij gebruikt een steunstok om haar evenwicht te bewaren. Als zij de wc opzoekt, is het vaak lastig haar evenwicht te bewaren op trappen zonder armleuning.

Sticker toekennen
‘In Haarlem rijden rolstoeltaxi’s nooit op tijd,’ aldus Marnix. Hij is blij dat hij naar Amsterdam is verhuisd en nu in een Fokuswoning verblijft: een aangepaste, gelijkvloerse huurwoning met begeleiders. In Amsterdam is de kans groter een baan te vinden en is het vervoer beter. Het is hem gelukt met zijn bachelor media-/infomanagement bij Philips en Telfort te werken als content manager. Nu heeft hij een ander bedrijf in het vizier.

Marnix heeft niet stilgezeten: hij heeft D66 geholpen als vrijwilliger, zes jaar gespeeld in de Hockey League en is fervent voetbalsupporter van Ajax. Hij komt met zijn rolstoel in de Arena op de eerste rang te zitten, maar de wachttijden bij de liften kunnen oplopen tot een uur.

Jos en Frederieke hebben een fraaie sticker ontworpen met een duim erop en de tekst Onbeperkt Oost. Bij de ingang van een horeca-etablissement zou de sticker, bij wijze van keurmerk, mooi prijken. De stickers kunnen worden toegekend tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Onbeperkt Oost is er klaar voor… Nu de horeca nog!