Home Lezen en schrijven Michel Krielaars ontvangt in Oba Live de Theodor Award

Michel Krielaars ontvangt in Oba Live de Theodor Award

0

Schrijver Michel Krielaars heeft de Theodor Award 2017 gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn boek Alles voor het Moederland. De award wordt op donderdag 21 december uitgereikt door schrijver en Oba Live presentator Theodor Holman tijdens een speciale uitzending van Oba Live.

De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende bekroning voor een uitzonderlijk kunstenaar, een bijzondere wetenschapper, een moedige journalist of een begenadigd schrijver. Eerdere winnaars waren onder anderen schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius (2009), Midden-Oosten correspondente Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013), filosoof Sebastien Valkenberg (2015) en historicus Jona Lendering (2016)

Russische Revolutie
Het boek Alles voor het Moederland dat Michel Krielaars dit jaar publiceerde (100 jaar na het begin van de Russische Revolutie) schetst op een voorbeeldige manier de ontwikkeling van de ‘homo sovieticus’, de nieuwe mens waar grote Russisch-Joodse schrijvers als Isaak Babel en Vasili Grossman zo vurig op hoopten. Krielaars beschrijft hun persoonlijke geschiedenis geïllustreerd met passages uit hun literaire werk. In hun voetspoor reist hij naar de plaatsen die zij beschrijven en interviewt betrokkenen en nabestaanden van de gruwelen uit de periode van terreur door Lenin en Stalin

Tijdens de uitzending vanuit Oba Javaplein zal Michel Krielaars enkele traditionele Russische liederen ten gehore brengen. Hij wordt daarbij begeleid door zangeres Henriette Schenk en accordeoniste Ellen Boers.

Iedereen is welkom tijdens de bijzondere editie van Oba Live. De toegang is gratis. Oba Live begint op donderdag 21 december om 17.00 uur in Oba Javaplein op het Javaplein 2.