Home Overzicht Migratiegeschiedenis van de stad leren kennen in vluchtelingenboot

Migratiegeschiedenis van de stad leren kennen in vluchtelingenboot

0

Amsterdam heeft een lange migratiegeschiedenis. Die kun je ervaren met een grachtentour van Rederij Lampedusa die wordt gegeven door nieuwkomers in de stad. Ken je de impact van de migrant op Amsterdam? En ken je de geschiedenis achter het Lloyd Hotel, de Nieuwe Herengracht en de Waalse Kerk? Het zijn conische plekken in de stad die volledig op het conto zijn te schrijven van migranten. De grachtentour viert het tolerante karakter van de stad en toont de fraaie resultaten van eeuwenlange immigratie.

Veel is onbekend over de invloed van migranten, van vluchteling tot gelukszoeker, en dat maakt, hoe cliché, onbemind. Maar is de grachtentour dan één grote lofzang op de migrant? ZEP theaterproducties de organisator van de grachtentour: ‘Mwah, eerder een gezonde correctie op het imago dat de afgelopen tijd is ontstaan. Want een open houding naar nieuwkomers is van vitaal belang voor de stad zo leert de geschiedenis, enkele van hen zitten aan het roer van de boot en gidsen je door de grachten.’ De gidsen zijn opgeleid door ZEP theaterproducties.

Voormalige vluchtelingenboot
Rederij Lampedusa is een nieuwe rederij met een unieke vloot en bemanning. Sinds zomer 2015 vaart de rederij met twee voormalige vluchtelingenboten uit Lampedusa (Italië) door de Hollandse wateren. De boten zijn om niet geschonken door de Italiaanse autoriteiten aan kunstenaar Teun Castelein. De bemanning is een gemêleerd gezelschap afkomstig uit Nederland, Syrië, Ethiopië en Eritrea.

Door weer en wind
De boot van rederij Lampedusa vertrekt tot 21 augustus elke zondag om 11.00 en 15.00 uur vanaf de steiger voor het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade. Er kunnen maximaal twaalf passagiers mee. De grachtentour wordt uitgevoerd met een open boot. In principe gaat de tour altijd door. Er zijn poncho’s en paraplu’saan boord. De vluchtelingen die op deze boot naar Italië kwamen, varen immers ook door weer en wind. Voor de tour is iedereen welkom, ongeacht nationaliteit, status, huids- of haarkleur. Het hebben van een zwemdiploma is wel een pré. Volwassenen betalen € 20,00. Kinderen en stadspashouders € 12,50.

www.rederijlampedusa.nl