Home Kunst ‘Minimal heaven’ met Amerikaanse pioniers en polderminimal in het Muziekgebouw

‘Minimal heaven’ met Amerikaanse pioniers en polderminimal in het Muziekgebouw

0

Onder het motto ‘In five steps to minimal heaven’vindt in Muziekgebouw aan ’t IJ van woensdag 5 tot en met zondag 9 april de vijfde editie plaats van het World Minimal Music Festival. In vijf dagen komen de belangrijkste stromingen binnen minimal music aan bod. Zoals de Amerikaanse minimal music van grondleggers als La Monte Young, Steve Reich en Terry Riley. En ‘polderminimal’, waaronder Louis Andriessens magnum opus De Materie. Ook thema’s als meditatie, trance en oorspronkelijke minimal music komen in het festival aan bod.

Naast De Materie van Andriessen op woensdagavond 5 april zijn highlights in het festival onder meer een dubbelconcert van The Master Musicians of Jajouka o.l.v. Bachir Attar uit Marokko en de Japanse percussioniste Midori Takada op vrijdagavond 7 april. Daarnaast een zeldzame uitvoering van La Monte Youngs The Second Dream of The High-Tension Line Stepdown Transformer (zondagmiddag 9 april) en Arvo Pärts Kanon Pokajanen door Cappella Amsterdam (zondagavond 9 april). Ook optredens van de Amerikaanse synthesizerpionier Suzanne Ciani en de Berlijnse technoproducer Mark Ernestus met zijn West-Afrikaanse Ndagga Rhythm Force (zaterdag 8 april).

Ruim 20 festivalactiviteiten
Het festival telt naast tien concerten in de Grote Zaal en het Bimhuis ruim twintig andere activiteiten in pre- en aftershows. Daaronder pop-up optredens, DJ-sets, minimal music colleges, relaxmassages, workshops minimal music, minimal music composities van scholieren, lichtkunstwerk van Matthijs Munnik en Joris Strijbos en een platenbeurs. Ook zijn er concerten elders in het gebouw, door onder meer de Amerikanen Moor Mother, Steve Hauschildt en Forma. Ook klinkt Simeon ten Holts Horizon voor vier vleugels, die verspreid staan in het gebouw wat zorgt voor een ruimtelijke concertervaring. Daarnaast Tom Johnsons mijlpaal uit de muziekgeschiedenis Nine Bells: een uniek werk waarbij de percussionist volgens een vast patroon een parcours van vijf kilometer moet afleggen.

5e editie World Minimal Music Festival van 5 t/m 9 april in Muziekgebouw aan ’t IJ. Informatie, programma en kaarten www.minimalmusicfestival.nl