Home Overzicht Mira van der Lubbe maakt van shit een hit

Mira van der Lubbe maakt van shit een hit

0

In de zomer van 2014 krijgt actrice Mira van der Lubbe – dan 27 – de uitslag van haar DNA onderzoek. Ze is net zoals haar moeder en oma drager van een gen mutatie (BRCA-1) waardoor ze een verhoogd risico op borstkanker heeft. Ze maakt er een voorstelling over: Maak van je shit een hit.

Na zo’n uitslag staat natuurlijk je wereld op zo’n kop?
In het begin was ik vooral kwaad. Ik dacht hoe kan ik ooit nog gelukkig worden als borstkanker als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt? Ik wist dat ik met de feiten moest gaan leren leven, maar hoe doe je dat? Niemand heeft hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Hoe deed jij dat dan?
Van huis uit heb ik meegekregen dat je al je ervaringen creatief kunt gebruiken. De mooie en de lelijke dingen. Mijn vader Huub (van der Lubbe red.) doet dat in de vorm van liedteksten. Mijn moeder Teuntje (Klinkenberg red.) schreef een boek over haar borstkanker.

Op welk moment besloot jij er iets mee te doen?
Toen de ergste emoties voorbij waren en ik niet meer elke ochtend met bonzend hart wakker werd, dacht ik: maar ik ben actrice, ik kan er een voorstelling over maken. Dat was het moment. Als theatermaker lukte het mij overal op af te gaan, het was tenslotte voor mijn show. Ik durfde dingen te vragen over zaken waarover ik eerst niets wilde weten. Ik sprak met artsen en een ethicus over keuzes en duivelse dilemma’s. Want hoe ga je in godsnaam om met het besef dat je ernstig ziek kunt worden of zelfs dood kunt gaan? Voor die tijd gingen mijn haren altijd rechtovereind staan als ik dacht aan borstkankercongressen en lotgenotencontact, maar voor de voorstelling was opeens alles interessant. Ik ging mij echt in de materie verdiepen.

En wat gaan we daar van zien?
Denk nu niet dat het een grote kommer en kwel show wordt, want ik wil juist met mijn eigen verhaal en liedjes lucht blazen in alle ernst. Tonen hoe veerkrachtig mensen zijn. Je stort in en komt er toch weer bovenop. Er bestaat geen leven zonder tegenslag. Met die wetenschap gaan we vrolijk verder.

Vrolijk?
Waarom niet. Je ziet mij in de voorstelling met horten en stoten groeien van een onbezorgd meisje van drie tot de vrouw die ik nu ben. Ik kaart dingen aan waar iedereen zich in zal herkennen. We zijn allemaal ploeteraars die er iets van proberen te maken. Mooi toch om dat besef met elkaar te delen in het theater?

Maak van je shit een hit speelt op 9, 10 en 11 januari in theater Oostblok.
Check www.maakvanjeshiteenhit.nl