Home Overzicht Molen de Gooyer even zonder wieken

Molen de Gooyer even zonder wieken

0

Met veel verbazing en ongeloof kijken mensen naar boven. Toeristen begrijpen er ook al niets van. Je mist iets, de molen de Gooyer heeft geen wieken. Bij navraag bij de bewoner van de molen, blijkt dat de wieken dingend aan renovatie toe waren. Begin oktober zijn de wieken weer terug en is de Gooyer weer een complete molen.

Beeld Evert Schuurman

Op dit moment worden de roeden en windpelu vervangen. De roeden zijn de twee ijzeren lange delen die door de askop heen zijn gestoken, die samen met het houtwerk wat daar op zit gemonteerd, de wieken vormen. Deze roeden waren door roest aangetast op een dusdanige manier dat de sterkte niet meer gegarandeerd kon worden. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en bij de laatste controle bleek dat ze vervangen moeten worden.

Windplu en roeden
De windpelu is de balk aan de voorkant van de kap, aan de kant van de wieken, waarop het lager van de as rust. Deze balk was door de tand des tijds aangetast en verzwakt en was dus ook aan vervanging toe. Het verzakken van deze balk heeft verandering van de positie van de as tot gevolg waardoor de vang (rem) van de molen aan gaat lopen en minder goed werkt. Dat is dus ook een essentieel onderdeel.

Tachtig jaar vooruit
De laatste keer waarop de roeden en de windpelu zijn vervangen was in 1976. De nieuwe wieken zijn op de fabriek tegen roest behandeld en zullen ongeveer 80 jaar mee moeten gaan. Volgens plan is dit onderhoud begin oktober klaar en worden de wieken weer aan de molen gehesen.