Home BoekvandeWeek ‘Morgen. Morgen doe ik het. Echt.’

‘Morgen. Morgen doe ik het. Echt.’

0

24 Ik ben een uitsteller. (Eigenlijk meer nog een voor-me-uitschuiver, uitstellen heeft nog iets doordacht praktisch in zich.) Zo weet ik bijvoorbeeld maanden van tevoren wanneer Linnaeus Boekhandel aan de beurt is in deze rubriek en toch lever ik altijd weer op het allerlaatste moment in. Het is dankzij de goede werken van Stan Polman dat u daar niets of weinig van merkt. Ik lees best veel en ben best vaak goed te spreken over een boek. Maar om er dan meteen een stukje over te tikken… Morgen. Misschien. Als het lukt. En anders overmorgen. Het is natuurlijk niet alleen met stukjes tikken. Het is met de administratie, verstelwerkjes, de strijkwas, mails beantwoorden, mijn broers bellen. Morgen. Morgen doe ik het. Echt.

Een van de ingewikkelde dingen aan kinderen hebben is dat je je eigen gedrag drie keer uitvergroot terugkrijgt. Ben ik nog een relatief verbloemde uitsteller, mijn oudste is een uitsteller van het openbaarste soort. Ik dénk: morgen, zij roept het. ‘Morgen, mama, morgen ga ik echt aan mijn spreekbeurt!’ Maar ja, het lastige van morgen is dat er morgen weer een morgen is. En waar ik alleen mijn eigen gezicht heb te redden, heb ik bij haar nog het gevoel dat ik mijn eigen en het hare moet redden. Ik wil haar niet onvoorbereid voor de klas zetten met een spreekbeurt die maar half af is. Zij zal in haar hemd staan, maar ik ook. Want welke moeder is nou toch zo ongestructureerd dat ze haar kind hierin niet begeleidt?!

En toen zag ik dit boek liggen: Eat that frog van Brian Tracy. Met als wervelende ondertitel: ‘Dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden’. Precies wat ik nodig heb!! Opgetogen liet ik het boek zien aan mijn negenjarige en deed haar de belofte het te gaan lezen en als ik tips tegenkwam waar zij ook iets aan zou hebben, zou ik ze met haar delen. Enfin. U voelt ’m al aankomen. Mijn dochter vraagt er al niet meer naar. Als ze bij me is, kijkt ze me aan, staart vervolgens nadrukkelijk naar het boek in de kast en grijnst me dan weer aan. Als iemand me begrijpt, dan zij.

En nu is het dus zover gekomen dat ik een stukje tik over een boek dat ik niet eens gelezen heb. Ik ga me nu even schamen, maar morgen, ja, morgen, morgen begin ik. Echt.

_____

Eat that frog is geschreven door Brian Tracy
is vertaald door Henny Corver
en en uitgegeven door Maven Publishing

Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29

Vorig artikelRollend over de kade
Volgend artikelKunstenaar sluit zich week lang op in de Hortus