Home Duurzaam Musea en theaters Plantage vervoeren en verwerken afval duurzaam

Musea en theaters Plantage vervoeren en verwerken afval duurzaam

0
Wethouder Abdeluheb Choho en Cathelijne Broers namens Plantage Amsterdam gaven bij Het Scheepvaartmuseum het startsein voor een nieuwe vorm van duurzame afvalinzameling en -verwerking.

De musea en de theaters in de Plantage gaan hun afval over het water laten afvoeren. Dat kan minstens 45 vuilniswagenritten per week besparen en komt de leefbaarheid in de buurt ten goede.Bovendien gaan de culturele instellingen hun afval beter scheiden, zodat ze in 2021 Zero Waste zijn. Bij Het Scheepvaartmuseum werd het startsein gegeven voor deze nieuwe vorm van duurzame afvalinzameling en de verwerking.

De culturele instellingen uit Plantagebuurt zijn goed voor jaarlijks 5,1 miljoen bezoekers. Zij produceren gezamenlijk maar liefst 740.000 kilo afval per jaar. Om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met vervoer daarvan door de buurt te compenseren, zou je jaarlijks 40 bomen moeten planten. De nieuwe aanpak,  ‘Zero Waste Expeditie Plantage’ genoemd, komt de leefbaarheid en veiligheid in de buurt ten goede, en brengt bovendien financieel voordeel. De instellingen gaan hun afval ook nog beter scheiden, wat meer recycling en de productie van nieuwe grondstoffen mogelijk maakt. Zijn de musea en theaters eenmaal Zero Waste, dan is de milieuwinst vergelijkbaar met 600 bomen per jaar.

Van idee naar praktijk
De Hogeschool van Amsterdam onderzocht hoe de inzameling en het transport het best konden worden georganiseerd. Icova kwam met de oplossing voor het vervoer en de verwerking van het afval. Elektrische boten van Mokum Mariteam brengen het naar een centraal overslagpunt (hub). Voor instellingen die niet aan het water liggen, worden kleine CO2-neutrale voertuigen (spokes) in gezet. Van de hubs wordt karton, glas, organisch afval en restafval eens in de paar weken met een reguliere vuilniswagen naar de afvalverwerker gebracht. Het idee kon door de goede samenwerking binnen Plantage Amsterdam en de gedeelde drijfveer om duurzaam te ondernemen snel in praktijk worden gebracht.

Groeiende belangstelling
Op de korte termijn gaan het Tropenmuseum, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de vier instellingen van het Joods Cultureel Kwartier, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hortus Botanicus, NEMO Science Museum en Koninklijk Theater Carré  van start. Andere instellingen en bedrijven kunnen aanhaken; een aantal bedrijven toonde al belangstelling.

Icova zet energiezuinige boten in die het afval van musea en theaters over water naar een verzamelpunt brengen.
Vorig artikelMetrostations krijgen eigen energievoorziening van zonnepanelen op dak
Volgend artikelStrengere regels voor fietsparkeren