Home Kunst Museum over de dood: tien jaar levend

Museum over de dood: tien jaar levend

0

Onze omgang met de dood is al tien jaar een levend thema in Museum Tot Zover. Het museum over de dood timmerde de afgelopen tien jaar flink aan de weg met originele tentoonstellingen. Het jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling 10 jaar Tot Zover.

Klein maar eigenwijs is Tot Zover. Gelegen op de prachtige begraafplaats De Nieuwe Ooster, is het een verborgen juweel dat wacht op ontdekking van meer bezoekers.

De expositie heeft als thema tien jaar verzamelen, met veel objecten die nog niet eerder te zien waren. Heel bijzonder zijn een papierknipwerk uit 1818 en de grote collectie herinneringswerken met haar. Twee fotoseries die eerder tijdens tentoonstellingen in het museum te zien waren, zijn recent verworven en keren nu terug: Behind Death’s Door van Satijn Panyigay en Meneer G. van Carolin Reichert en Claudi Kessels. Vermeldenswaard zijn ook de urnontwerpen van kunstenaar Maria van Kesteren en de recent verworven serie Dan liever de lucht in van Karel Maat. In de Tuinzaal zijn de affiches te zien van de exposities uit de periode 2008 -2018.

Herinneringswerk met haar – Foto Peter Lange.

Bezoekers soms wat argwanend
Vanaf 2008 organiseert museum Tot Zover exposities die de bezoeker aan het denken zetten. Veel aandacht kreeg de Funeral Train in 2010 maar ook daarna scoorde Tot Zover met exposities als Afterlife (2011/12) en De Vogelvanger (2015). De media weten het museum te vinden, maar de bezoeker is soms wat argwanend. Directeur Guus Sluiter: ‘Het museum gaat over de dood, we liggen uit het centrum van de stad en we zijn gevestigd op een begraafplaats. Een heel mooie weliswaar, maar voor veel mensen is dat toch een drempel. Onze tentoonstellingen zouden elders meer bezoekers trekken.’

Kleine Hein reist door Nederland
Museum Tot Zover organiseert de laatste jaren steeds meer activiteiten, ook buiten de deur. Afgelopen jaar deed het voor het eerst mee aan de Amsterdamse Museumnacht en won direct de N8 Award. Het museum won ook de Centercom Subsidie Prijs en daardoor hangen vrolijk gekleurde museumaffiches met de mascotte Kleine Hein dit jaar door het hele land. Een campagne die het publiek aanspoort tot reflectie op de dood en het leven.

Werk van Norita Pinas
Tot Zover kijkt ook vooruit: in de Grote Zaal toont het museum het intrigerende werk van de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Norita Pinas. Het gaat om enkele doeken en de mysterieuze en spirituele installatie ‘As you know him II’. Het werk van is een zoektocht vanuit het verleden naar de wortels van nu en gaat over vragen als: hoe verhoudt het verleden zich tot het heden, hoe gaan we om met wat we zijn verloren, hoe moeten we verder leven? Het werk van Norita Pinas zijn te zien tot 13 mei.

10 jaar verzamelen – over dode dingen – tot en met 23 september 2018 in museum Tot Zover, Kruislaan 124

Norita Pinas – As you know him