Home Kunst Muziek doet wonderen in de OLVG Kapel

Muziek doet wonderen in de OLVG Kapel

0
De kapel heeft een goede akoestiek.

Muziek heeft een opmerkelijke positieve werking op ons brein en onze gezondheid. Daarom geven professionele musici concerten in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, eens per maand op donderdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Je beleeft dan de wonderbaarlijke kracht van muziek.

Tekst Vital van Looveren | Foto’s Arie van Tol

Tijdens diensten bleek de kapel over een goede akoestiek te beschikken. Daarvan maken steeds meer koren gebruik door ’s avonds in de kapel te repeteren. Als tegenprestatie geven deze koren eens per jaar een concert in de kapel. Dat was de aanleiding om ook concerten te organiseren voor de patiënten in het ziekenhuis. Voor veel patiënten is het vaak de eerste keer dat zij een live concert meemaken. Sommige instrumenten zijn zo onbekend dat de musici er ook uitleg bij geven.

Dit alles is mogelijk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers in het ziekenhuis. Zij gaan alle patiënten uitnodigen voor het concert en halen hen op met bed of rolstoel en begeleiden ze na afloop terug naar hun kamer. De concerten op donderdag zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom of u patiënt bent of niet. Het is voor de musici altijd fijn om voor een volle zaal te spelen.

Binnenkort in de Onze Lieve Vrouwe kapel

Op zaterdag 26 mei zingt het vocaal ensemble Duodektet laat 19e en 20e eeuwse muziek van onder andere Edward Elgar, Samuel Barber, Francis Poulenc en Jaakko Mäntyjärvi. Het concert begint om 20.15 en duurt ongeveer 1 uur er is geen pauze. Kaarten aan de deur € 12,50 inclusief programmaboekje.

Donderdag 7 juni om 14.00 uur spelen musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest muziek van verschillende componisten. Toegang gratis.

Op zaterdag 16 juni vanaf 20.15 uur zingt het Lelikoor psalmen van Gesualdo, Gouvy, Howels, Mendelssohn, Schütz, Sheppard en Sweelinck. Kaarten aan de deur € 15,00 inclusief programmaboekje. In de voorverkoop € 13,50 via lelikoor.nl.

Check de Agenda van oost-online en  www.onzelievevrouwekapel.nl

De karakteristieke kapel aan de buitenkant.