Home Overzicht Muziek en cultuur uit hele Middellandse Zeegebied in Muziekgebouw

Muziek en cultuur uit hele Middellandse Zeegebied in Muziekgebouw

0

Een nieuw, rondreizend festival met muziek uit de landen rond de Middellandse Zee strijkt neer in Muziekgebouw aan ’t IJ. MedFest brengt op 22 februari muziek en cultuur vanuit het hele Middellandse Zeegebied samen. De eerste editie in het Muziekgebouw wordt aangevoerd door de Franse band Orange Blossom.

Toonaangevende artiesten vinden elkaar in hun passie voor muziek, met als rode draad de gedeelde Mediterraanse roots. Het avondvullende programma wordt vergezeld van authentieke cuisines en culturele stands. Je ontdekt er artiesten van Israël tot Marokko en van Turkije tot Portugal. Je proeft van lokale keukens en ervaart de warme sfeer van MedFest.

De muziek van Orange Blossom, bekend van de titelsong Ya Sidi van de Franse Netflix-serie Marseille, is een intrigerende mix van psychedelische rock à la Pink Floyd, Egyptische muziek zoals die van zangeres Oum Kalthoum en de postpunk van Joy Division.

Ook speelt het MedFest Ensemble onder leiding van pianist|componist Martin Fondse (winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017) en de veelzijdige bassist|componist Eric van der Westen in samenwerking met nationale en internationale artiesten. Onder hen zanger en gimbrispeler Farid Ghannam, bekend bij een miljoenenpubliek in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Farid Ghannam is vooral bekend van zijn popliedjes, maar in het klassieke en traditionele repertoire komt zijn zang en prachtige spel op de gimbri, een Afrikaanse basgitaar, pas echt tot zijn recht.

En fluitiste en zangeres Melek Mosso, een van de snelst rijzende sterren van de Turkse muziekscene. De jonge singer|songwriter Melek Mosso slaat bruggen tussen alle stijlen die op haar pad komen: van folk tot hiphop tot Arabische jazz. Ze staat bekend om haar theatrale podiumpersoonlijkheid. Speciaal voor MedFest is een unieke combinatie van artiesten samengebracht: het MedFest Ensemble. Samen vertegenwoordigen zij een groot deel van het gebied rondom de Middellandse Zee, wat resulteert in een prachtige compositie van traditionele, culturele en hedendaagse klanken.

MedFest op 22 september 20.15 uur in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Farid Ghannam