Home Overzicht Na crowdfunding-actie: Naco-huisje komt terug aan het IJ

Na crowdfunding-actie: Naco-huisje komt terug aan het IJ

0

Aan de IJ-zijde van het Centraal Station stond op één van de steigers het NACO-huisje. Dit bijzondere houten gebouw van Amsterdamse School architect Guillaime La Croix werd in 2004 tijdelijk verplaatst naar Zaandam. Stadsherstel Amsterdam maakte zich sterk om het huisje terug te brengen naar de plek waar het thuishoort. Met een crowdfundingactie is geld verzameld om het huisje te restaureren.

De gemeente heeft in de plannen voor de herinrichting van IJ-oevers een plek gereserveerd voor het NACO-huisje. De gemeente draagt ook de kosten voor de terugkeer van het monument en Stadsherstel kan het huisje kopen dankzij een grote donatie van haar vriendenvereniging. Maar het geld voor de restauratie was er nog niet. Stadsherstel en de gemeente dragen eraan bij. En de crowdfunding-actie heeft ervoor gezorgd dat nu ook de ontbrekende € 100.000 binnen is.

Het NACO-huisje werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’. In 2004 werd het tijdelijk verplaatst naar Zaandam om plaats te maken voor grootscheepse bouwactiviteiten achter het Centraal Station. Het monument werd veiliggesteld door het goed in te pakken, op een ponton te zetten en naar Zaandam te verschepen. Daar stond het jarenlang te vereenzamen op een industrieterrein. De restauratie van het houten pand met prachtige maar zeer kwetsbare Amsterdamse School details is kostbaar maar het huisje is zeker het behouden waard. Nu keert het rijksmonument terug naar de plaats waar het veel mooie momenten heeft gekend. Het bezoek van Churchill en Koningin Wilhelmina was een onbetwistbaar hoogtepunt.

Voor de kosten van de restauratie werd via crowdfunding een beroep gedaan op particuliere donateurs en bedrijven die dit Amsterdamse rijksmonument een warm hart toedragen. Bij de verschillende donaties horen bijpassende cadeautjes zoals een aardewerken miniatuur van het huisje, uit de fabriek waar de KLM haar miniaturen liet maken.