Na de verkiezingen voor de gemeenteraad van volgend jaar zijn er geen bestuurscommissies meer. De politiek ligt straks helemaal bij de Stopera. Stadsdeel Oost krijgt vier gebiedscommissies die bestaan uit vier personen die de bewoners op buurtniveau vertegenwoordigen. De zestien mensen worden op persoonlijke titel gekozen door de buurt waarin zij wonen. Een dagelijks bestuur van drie ambtenaren, aangewezen door B&W, geeft leiding van de nieuwe adviescommissie. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.
Tegelijkertijd met de verkiezingen voor de gemeenteraad worden de buurtvertegenwoordigers gekozen. Stadsdeel Oost bestaat straks uit vier gebieden: Watergraafsmeer, het Oostelijk Havengebied/Indische Buurt, Oud Oost en IJburg/Zeeburgereiland. In elk van die gebieden worden vier leden voor de adviescommissie gekozen die dan bestaat uit zestien mensen. De verkiezing gebeurt op persoonlijke titel waarbij het lidmaatschap van een politieke partij geen rol meer speelt.
Ambtelijk dagelijks bestuur
De gemeenteraad gaat in het nieuwe bestuurlijk stelsel over het beleid. De gekozen stadsdeelbestuurders worden vervangen door een dagelijks bestuur van drie ambtenaren, dat het door de gemeenteraad vastgestelde beleid uitvoert. Alleen de gemeenteraad gaat straks over het beleid dat dan wordt uitgevoerd door de burgemeester en de wethouders en de daaronder vallende dagelijks bestuurders van de adviescommissies. De adviescommissies kunnen gevraagd en ongevraagd het dagelijks bestuur van het stadsdeel of een raadscommissie van de gemeenteraad adviseren over kwesties uit hun stadsdeel. Nu de gemeenteraad met het voorstel heeft ingestemd, zal het plan verder worden uitgewerkt.
Aanleiding voor verandering is het rapport ‘Amsterdam 2020’ van de commissie Brenninkmeijer. Daarin wijst die commissie onder meer op gebreken in de samenwerkingscultuur en op de structuurfout van het dubbelmandaat. Daardoor moeten de bestuurders in de stadsdelen zich zowel verantwoorden naar college en raad als naar hun kiezers. De bestuurscommissies is maar een kort leven beschoren geweest. Ze kwamen voort voort uit een wijziging van de Gemeentewet, waardoor de stadsdelen niet langer deelgemeenten mochten zijn.