Home Overzicht Namen en Nummers op 4 mei voor de vierde keer op Kastanjeplein

Namen en Nummers op 4 mei voor de vierde keer op Kastanjeplein

0

Op 4 mei is het Kastanjeplein weer een bijzondere, interactieve herdenkingsplek waar de joodse slachtoffers uit de Oosterparkbuurt symbolisch thuisgebracht kunnen worden. Na drie edities van Namen en nummers is er een stevig fundament gelegd en is de tijd rijp voor ‘Namen en Nummers, vóór en dóór de buurt’. je kunt ook participeren in Namen en Nummers. Bijvoorbeeld als publieksbegeleider of om het plein in te richten. Je kunt je opgeven als nieuwe uitvoerder ofwel vrijwilliger.

Het Kastanjeplein is op 4 mei sfeervol ingericht. Je kunt overdag tussen 11.00 en 18.00 uur stap voor stap een ritueel traject doorlopen. Zo krijg je bijvoorbeeld symbolische tijd uitgereikt bij het tijdkantoor zodat je de tijd hebt om je te verbinden aan een joods slachtoffer die je kiest uit het namenarchief van het joodsmonument.nl. Dan kun je een naambordje maken voor die persoon en dat aan het stratenmonument toevoegen op het adres waar diegene woonde. Zo breng je dit slachtoffer symbolisch thuis, want zij horen bij ons en onze pijnlijke geschiedenis. Dit tijdelijke monument voor een oneindig verlies, groeit elk jaar. Bij de herdenking ’s avonds is dit het middelpunt waar zes koren hun klaagzang ten gehore brengen wat om 20.00 uur abrupt stopt en een oorverdovende stilte achterlaat. In 2020 willen we alle 5.500 joodse slachtoffers herdacht hebben!

Thijs Middeldorp, zakelijk directeur van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité: ‘Ik heb veel herdenkingen gezien, maar hier ben ik van de onder de indruk. De sfeer is er een van concentratie, rust en sereniteit. De begeleiding had een goede balans tussen aansturing en vrij laten. De toon was goed, niet te sentimenteel.’

Namen en Nummers is nieuwe manier van herdenken, het is vanuit de kunst ontwikkeld door beeldend kunstenaar Ida van der Lee. Het is persoonlijk omdat deelnemers zich met één persoon verbinden. Het is collectief omdat er een gezamenlijk monument gebouwd wordt. Het is direct omdat de plattegrond zo inzichtelijk maakt om hoeveel mensen het gaat. Namen en Nummers laat nadenken over wat er toen maar ook over wat er nu gebeurd in de wereld.

Een joodse vrouw: ‘Juist zoiets ‘simpels’ als een stratenplan maakt zo inzichtelijk wat er destijds is gebeurd. Dat er hele gewone mensen om onzinnige redenen zijn weggevoerd en vermoord. Mensen die wonen waar wij nu wonen en wilden wat wij ook willen: een kans om te leven. Het is hartverwarmend om te ervaren hoe onze Joodse geschiedenis nog leeft bij onze Amsterdamse medeburgers.’

Om de belevingswaarde hoog te houden is het belangrijk dat de nieuwe uitvoerders van te voren te oefenen. Op 9 april is er een informatiebijeenkomst met uitleg over Namen en Nummers en waarin we kijken waar je geschikt voor bent. Als je het publiek gaat begeleiden op 4 mei, dan zijn er oefensessies op zaterdagen 16 en 23 april van 11.00 tot 14.00 uur of op woensdagavond 20 april van 19.00 tot 21.00 uur. Wanneer je oefent is afhankelijk van wat je gaat doen.

Liesbeth Bierenbroodspot, deelnemer: ‘Liefdevol, het opent je hart direct. Mensen kunnen hun hart, gedachten en creativiteit inzetten. Dat is hoe het moet zijn: mensen betrekken bij een herdenking. Normaal gesproken gebeurt het door anderen.’

Als je liever praktisch bezig bent, dan is het aankleden van het plein wellicht een optie. Op maandag 2 en dinsdag 3 mei zijn er van 12.00 tot 17.00 uur openbare workshops waarin je mee kunt helpen met de voorbereidingen. En op 4 mei help je dan ’s ochtends op te bouwen en ’s avonds af te breken. Ook zoeken we mensen die helpen met flyeren, fotograferen, filmen, teksten schrijven, eventueel muziek maken op het plein.

Een buurtbewoner: ‘Ja heel indrukwekkend en belangrijk. Vooral door de ontwikkelingen in de wereld met de vluchtelingen. Oorlog is dichterbij dan je denkt.’

 

Programma Namen en Nummers

Zaterdag 9 april bij Tugelaweg 85
11.00 – 13.00 uur  Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor alle vrijwilligers. We geven achtergrond informatie over Namen en Nummers en we gaan kijken waar je geschikt voor bent.

Zaterdag 16 en 23 april op het Kastanjeplein
11.00 – 14.00 uur   Openbare workshops  als voorbereiding om het plein te transformeren in een ritueel landschap voor de 4 mei herdenking. Klussen: naambordjes sorteren en inventariseren, verhalen slingers rijgen, spoorlijn tekenen op de stoeprand, diverse zaagklussen te doen. Help mee!

Woensdag 4 mei op het Kastanjeplein
11.00 – 18.00 uur  Interactief herdenken: naambordjes maken
19.30 – 20.00 uur  Zangperformance van vijf koren door de buurt en op het plein
20.00 – 20.15 uur  Twee minuten stilte en bloemen leggen

Meer informatie op de website van Ida van der Lee