Home Overzicht Namenmonument komt in de Weesperstraat

Namenmonument komt in de Weesperstraat

0
Het Namenmonument. Artist impression Studio Libeskind.

De bezwaren van omwonenden tegen de komst van het namenmonument in een nieuw parkje in de Weesperstraat zijn door het bestuur van stadsdeel Centrum afgewezen. Voor het realiseren van het monument moeten vijfentwintig bomen worden gekapt. Ook vrezen de bewoners een toestroom van toeristen, bussen en de bijkomende verkeersproblemen.

Het namenmonument is ontworpen door de Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind. De wanden van het monument vormen soort doolhof en is opgebouwd uit 103.00 stenen. Op die stenen de namen staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, aangevuld met geboorte- en sterfdatum. Bij elkaar zijn de muren zo’n vierhonderd meter lang en zeven meter hoog. De wanden van het monument vormen soort doolhof. Vanuit de lucht gezien vormen roestvrijstalen objecten bovenop de wanden Hebreeuwse letters, die de zin ‘ter nagedachtenis van’ vormen.

Initiatief uit 2007
Het Namenmonument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, dat zich al sinds 2007 inzet voor de totstandkoming ervan. Het kunstwerk zou eerst een plaats krijgen in het Wertheimpark. De buurt was het er echter niet mee eens. Er zou te weinig plek zijn voor het monument in het relatief kleine park. Ook protesteerde de weduwe van Jan Wolkers tegen de komst. Het werk zou niet passen bij het Auschwitzmonument van Wolkers dat al in het Wertheimpark staat.

Meer monumenten
Op de Weesperstraatstrook staan op dit moment twee andere monumenten die niet kunnen blijven staan als het Namenmonument er komt. Het monument ter nagedachtenis aan Mozes Vaz Dias zou een plek kunnen krijgen aan de overkant van de brug. Ook voor het monument van de Joodse Erkentelijkheid van Jobs Wertheim moet een andere plek worden gevonden.