Het artikel over de proef met het ophalen van grofvuil in de Watergraafsmeer maakte veel reacties los. Niet alleen in Watergraafsmeer werkt de grofvuilinzameling niet. Ook elders in Oost, met vaste dagen waarop het op straat mag worden gezet, neemt de vervuiling rond de ondergrondse containers toe, schrijft Egbert Schuttert.
Bijdrage van Egbert Schuttert
Terwijl de Reinigingsdienst probeert de overvolle, vuile binnenstad schoon te houden lijkt het ook in de buurten en wijken er om heen niet spic en span. Een belangrijke vervuilingsbron zijn de ondergrondse containerplekken. Handig en comfortabel, om altijd je afval, glas en papier te kunnen wegbrengen maar grote stukken passen er helaas niet in. Daarvoor rijdt één keer per week een vrachtwagen door alle straten. Maar niet iedereen houdt zich aan deze regel. Het begint met een stuk hout, een matras of een grote doos, die naast de container wordt gegooid, het eindigt in een berg met afval.
Een rondje door Amsterdam Oost levert al snel een fotoalbum vol beelden op. Want vuil trekt vuil aan, als er één schaap over de dam is volgen er meer. We gooien steeds meer weg, we bestellen online, waarna al die dozen klein geknipt moeten worden. Is er een oplossing? Beboeten, meer toezicht, het kost veel personeel, als het al zal helpen. Terwijl vervuiling in de stad één van grote ergernissen is, lijkt een makkelijke oplossing niet in zicht.
In de straat voor mijn deur rijdt elke dag een borstelwagentje de weg en het fietspad te schonen. Er ligt nooit een kruimel, het afval is al lang naar elders gewaaid. Misschien moeten ze bij de Reiniging een paar prioriteiten verleggen, de borstelwagen binnen laten en een vrachtautootje met een grote laadbak naar buiten sturen. Om elke dag langs alle containerplekken te laten rijden.
het meest vreemde van dat hele ”nieuwe” plan is nog dat de vrachtwagen dus nu kris kras door de WGM tuft, op bestelling. Terwijl het oude concept, namelijk op een vaste dag natuurlijk veel efficiënter is.
Henk heeft gelijk. Dit werkt natuurlijk voor geen meter. je gaat toch niet voor elk grofvuiltje een afspraak maken met de gemeente. Dus zetten de mensen het naast de container, waar het vuil zich opstapelt. Snel terug naar een of twee vaste dagen per week in de Meer.
Dat nieuwe systeem in de Meer werkt natuurlijk van geen kanten. Je gaat toch niet voor elk grofvuiltje een afspraak maken dus zetten de mensen het maar naast de container, waar het zich opstapelt. Hoe verzin je zo’n regeling? Snel weer terug naar een of twee vaste dagen per week.