Home Kunst Nationaal Holocaust Museum in twee panden tegenover elkaar

Nationaal Holocaust Museum in twee panden tegenover elkaar

0

Nederland krijgt een Nationaal Holocaust Museum. Het wordt gevestigd in twee tegenover elkaar liggende historische panden aan de Plantage Middenlaan. De Hollandsche Schouwburg en de daar tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool vertellen straks het héle verhaal over de Sjoa, de uitsluiting, deportatie en moord op ruim drie kwart van de joden uit Nederland. Burgemeester van der Laan opent het museum officieel op zondag 16 mei. Een dag later gaan de deuren voor bezoekers open.

In de Hollandsche Schouwburg staat de ellende van de oorlog centraal. Daar werden opgepakte Joodse mensen samengebracht en vandaar uit zijn 46.000 personen op transport naar Westerbork – en verder – gesteld. In het pand naast de kweekschool werden de jonge kinderen van de gevangenen ondergebracht. Hen wachtte hetzelfde lot. Maar medewerkers van de school smokkelden ruim 600 kinderen uit deze crèche en brachten hen via de kweekschool in veiligheid. De kweekschool staat dan ook voor redding.

Nederlandse verhaal over de Holocaust
Samen vertegenwoordigen de twee locaties aan de Plantage Middenlaan het Nederlandse verhaal over de Holocaust. Het Nationaal Holocaust Museum vertelt het héle verhaal: de complete geschiedenis van de Nederlandse jodenvervolging in een brede en internationale context. Er is aandacht voor de gevolgen van de aangrijpende gebeurtenissen voor familieleden van toen en nu. Ook thema’s als genocide, integratie van minderheden, religieuze (in)tolerantie, antisemitisme, de schending van mensenrechten en de internationale rechtsorde komen aan de orde.

Eerste expositie
De eerste expositie is ‘De ondergang van Abraham’. In negen monumentale schilderijen verbeeldde Jeroen Krabbé het levensverhaal van zijn grootvader.

Vorig artikelStudenten en vluchtelingen met status op trainingsveld Zeeburgia en IJburg
Volgend artikelGeen festivals meer in Oosterpark?