Home Overzicht Natuurwinkel met hart voor de zaak

Natuurwinkel met hart voor de zaak

0

Ontstaan vanuit een behoefte aan goede, eerlijke voeding, bestaat natuurwinkel Ekodis inmiddels 35 jaar. Na zoveel jaren zit dit familiebedrijf van vader Jan en zoon Maarten van Riel in het DNA van de buurt. Op het Beukenplein is het inmiddels voor velen een onmisbare winkel geworden. Tijd om er eens een kijkje te nemen.

Tekst Kirsten de Wit | Foto Hans van den Bosch

In 1983 waren er nog geen natuurwinkels. Op het Krugerplein was er wel een biologisch eettentje dat ook een handvol producten verkocht. Na een brand besloot Jan van Riel hier een natuurwinkel te vestigen. Als vader van twee jonge kinderen vond hij het belangrijk dat er gezonde, biologische voeding te koop was. Niet alleen voor zijn eigen gezin, maar voor iedereen. Zo heeft hij het ook van huis uit meegekregen.

… en een hele batterij aan melkvervangers staat klaar

Opgegroeid in Noord-Brabant waar ze aten uit de eigen moestuin. Eigenhandig knapte Jan het uitgebrande pand aan het Krugerplein op. Ondertussen is de winkel al drie keer uit zijn jasje gegroeid en verhuisd. Op het Beukenplein, waar de winkel sinds 2008 huist, is eindelijk voldoende ruimte voor het grote assortiment wat Jan en inmiddels ook opvolger zoon Maarten altijd voor ogen hadden.

Zelfs wc-papier
Een natuurwinkel is eigenlijk gewoon een biologische supermarkt. Hier zijn alle producten onbespoten en duurzaam geproduceerd. Werd dit in de jaren ‘80 misschien nog gezien als alternatief of geitenwollensokkig, de bewuste stadsbewoner weet dat het gezonder en eerlijker is om biologisch en fair trade te kopen. En daar hoef je niet veel moeite voor te doen want bij Ekodis kun je voor alle producten terecht die je ook in een ‘gewone’ supermarkt kunt kopen: groente en fruit, vlees, brood, melkproducten, koffie en thee, zelfs wc-papier en afwasmachineblokjes! En wat dacht je van de uitgebreide collectie chocoladerepen? Of de hoek met biologische wijnen en bieren?! Voor supplementen kun je ook bij Ekodis terecht. Je hoeft er niet steeds op de etiketten te kijken, want smaakversterkers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen vind je niet in de producten bij Ekodis.

Maatwerk
De winkel heeft een heel diverse clientèle, maar bestaat vooral uit bewuste mensen, die biologische en duurzaam geproduceerde producten belangrijk vinden. Voor mensen met een dieet, uit overtuiging of om gezondheidsredenen, is de winkel ook een uitkomst. Er is een ruim assortiment glutenvrije producten en een hele batterij aan melkvervangers staat klaar. In het non-food assortiment is er voor mensen met allergieën altijd wel een oplossing te vinden, zoals zepen en shampoos zonder parfum. Zelfs voor mijzelf, iemand met een hele waslijst aan voedselintoleranties, is er nog een ruime keuze. Laatst had ik een product nodig wat niet in het assortiment zat. Geen probleem, aldus Maarten. Het product werd voor mij besteld zonder meerkosten. Doen ze niet moeilijk over. Sterker nog, dit is één van de belangrijke pijlers van de winkel. Ekodis onderscheidt zich van veel andere natuurwinkels doordat de winkel totaal onafhankelijk is en dus vrij is om bij verschillende groothandels te bestellen. Vrijwel alles kan besteld worden voor de klant.

Kopje thee
Waar de winkel zich vooral sterk voor maakt is het persoonlijke contact met de klant. Hier wordt je nog begroet, want het personeel herkent de klanten. Soms wordt je een kopje thee aangeboden. Je hoeft in de winkel ook niet te zoeken naar een medewerker die je kan helpen. Bij iedereen kun je advies vragen over de producten. Ze helpen je graag verder. Dat is ook de reden waarom Jan en Maarten blij zijn dat ze één grote winkel hebben en geen leiding geven aan een keten. Ze staan graag als bedrijfsleider tussen de klanten, want alleen dan kun je als winkel zo goed inspelen op de wensen van de klant. Kortom, wat mij betreft een prettige winkel waar je je welkom voelt.

Ekodis is gevestigd op Beukenplein 73 en is zeven dagen per week geopend.

Check www.ekodis.nl