Home Gezin Nederlands Philharmonisch Orkest lanceert nieuw educatieprogramma

Nederlands Philharmonisch Orkest lanceert nieuw educatieprogramma

0

Het Nederlands Philharmonisch Orkest begint een gloednieuw en uniek educatieprogramma: Welkom bij het Orkest. De kracht en impact van een volledig symfonieorkest zijn overweldigend. Het orkest vindt dat ieder kind dat een keer van dichtbij moet meemaken. Met vlotte vlogs van tv-presentator Pepijn Gunneweg, miniconcerten in de klas en als afsluiter een speciaal concert met het gehele orkest in de NedPhO-Koepel in de Batjanstraat. Vandaag was de presentatie.

In Amsterdam groeien veel kinderen op zonder ooit naar een klassiek concert te zijn geweest. Het rijke muzikale aanbod waarvoor jaarlijks miljoenen mensen naar onze stad komen, blijft onontdekt voor onze eigen jonge stadgenoten. Dit terwijl deze kinderen de toekomst zijn van muziek en van de stad. Daar wil het Nederlands Philharmonisch Orkest, als één van de grootste orkesten in Nederland, verandering in brengen. Met het educatieproject Welkom bij het Orkest kunnen kinderen op een enthousiasmerende manier kennis maken met het orkest, met musici en hun instrumenten én met klassieke muziek. Het project is ontwikkeld in samenwerking met Amsterdamse scholen.

Vlogs
Welkom bij het Orkest begint in de klas. Pepijn Gunneweg, voorheen van de Ashton Brothers, tegenwoordig een succesvol presentator van kinderprogramma’s als de BZT Show en ZAPP live, neemt in een aantal vlogs de kinderen mee in zijn muzikale zoektocht. Pepijn heeft namelijk klassieke muziek ontdekt op zijn autoradio en is nogal onder de indruk. Hij wil weten waar die wonderschone muziek vandaan komt. Hij komt terecht bij dirigent Stijn Berkouwer en bij de NedPhO-Koepel, om daar vervolgens het orkest te ontdekken.

.

Bliksemconcerten
Na de vlogs van Pepijn Gunneweg en de voorbereidende lessen in de klas, is het tijd om de muziek live te beleven. Tijdens de bliksemconcerten komen de musici langs in de klas. Ze spelen muziek, laten kinderen hun instrumenten van dichtbij zien en vertellen aan de hand van filmpjes over hun passie voor muziek. De kinderen kunnen vragen wat ze maar willen en mogen de instrumenten zelfs uitproberen. Daarnaast repeteren ze het lied wat ze met het orkest gaan zingen en oefenen ze met dirigeren.

Concert in de NedPhO-Koepel
Na deze persoonlijke kennismaking in de klas, ontmoeten de kinderen het orkest tijdens een concert in de NedPhO-Koepel. Na een grootse introductie lichten we de afzonderlijke instrumentgroepen uit in korte fragmenten van bekende symfonieën van Brahms en Bruckner en filmmuziek zoals Star Wars. Pepijn rent met zijn GoPro door het orkest en gaat tussen de stukken door in gesprek met de kinderen. Na 45 minuten weten de kinderen alles over het orkest. Een ervaring om nooit te vergeten.