Home Kunst Nederlands Philharmonisch Orkest start crowdfunding voor nieuwe contrabas

Nederlands Philharmonisch Orkest start crowdfunding voor nieuwe contrabas

0

Het Nederlands Philharmonisch Orkest wil graag een nieuwe contrabas aanschaffen. De bas gaat bespeeld worden door João Seara, plaatsvervangend aanvoerder contrabas in het orkest. Het orkest heeft zijn oog laten vallen op een Engelse authentieke, achttiende-eeuwse contrabas van de gerespecteerde Londense basbouwers Hill & So. De kosten voor de aankoop van deze contrabas zijn € 75.000. Via het crowdfundingsplatform Voordekunst wil het Nederlands Philharmonisch Orkest een deel van dat bedrag ophalen middels de campagne Bouw mee aan de bas!

Om de crowdfundingscampagne onder de aandacht te brengen heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest een ludieke video gemaakt met daarin prominenten uit de klassieke muziekwereld, Margriet Vroomans van Radio 4 en Floris Kortie van Podium Witteman, chef-dirigent Marc Albrecht, kinderen uit het Leerorkest en uiteraard de contrabassisten zelf. Tegenover de donaties staan tegenprestaties zoals een dag meelopen met een contrabassist, een masterclass van één van onze orkestleden en een meet & greet met chef-dirigent Marc Albrecht. Wie € 50 of meer doneert maakt kans op een huiskamerconcert.

De perfecte bas
João Seara (1990) is drie jaar bezig geweest met de zoektocht naar de perfecte bas. Hij zocht dicht bij huis, maar reisde ook de wereld rond. Hij struinde veilingen af en bezocht basbouwers. In totaal heeft hij maar liefst twintig bassen uitgeprobeerd voordat hij de ultieme contrabas vond. Seara werd geraakt door de donkere, intense tonen en de enorme kracht van het eeuwenoude instrument. Seara: ‘Ik voelde meteen dat dit instrument alles kan en we er dus elke gewenste klank mee kunnen bereiken. Dat was het moment waarop ik wist: ‘dit is ons instrument’!’