De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend boekenfeest voor kinderen. In bibliotheken en op basisscholen wordt er veel aandacht aan besteed. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar was dat ‘Griezelen: Gruwelijk eng!’
Tekst en foto Babette van Harsselaar | Dwars
De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend boekenfeest voor kinderen. In bibliotheken en op basisscholen wordt er veel aandacht aan besteed. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar was dat ‘Griezelen: Gruwelijk eng!’
De Rode Loper op School tovert elk jaar iets speciaals op het kunstmenu in deze periode. Theater- of muziekvoorstellingen in de theaters van het stadsdeel. Of schrijvers en dichters die de klassen bezoeken. Dit jaar stond er iets heel bijzonders op het programma, Griezelen op Pampus.
De kinderen schreven een kort griezelgedicht van elf woorden: een elf
De klassen werden met een grote boot van Veerdienst Amsterdam naar Forteiland Pampus gevaren. Onderweg hoorden de kinderen een griezelig verhaal over de geest van Pampus. De geest van een soldaat die meer dan 100 jaar geleden bij Pampus is verdronken, waart daar nu nog steeds rond en jaagt de bezoekers de stuipen op het lijf. De kinderen zochten met blacklight lampjes naar letters die in het fort verstopt zijn. Ze zochten in de oude ziekenboeg, de kruitopslagkamer en in ruimtes die ooit als slaapzaal werden gebruikt. Alle letters samen verhullen de verstopplaats van de geest. Gewapend met instrumentjes liepen de kinderen door de nauwe donkere sleutelgang die om het fort heen loopt om de geest te verjagen.
Ook zien de leerlingen gebruiksvoorwerpen die de soldaten hebben achtergelaten in het fort. Ooit aan buskruit geroken? De kinderen uit Amsterdam Oost leven zich hierdoor in, in hoe het leven op Pampus geweest moet zijn. Hierover schrijven de kinderen vervolgens een kort griezelgedicht van elf woorden: een elf.
Erfgoed komt tot leven
Zo’n bezoek aan pampus is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel leerzaam. Het erfgoed van Amsterdam komt door dit soort programma’s tot leven. Kinderen bereidden zich op dit bezoek voor door te leren over de Stelling van Amsterdam. Dit is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang, gebouwd in de periode van 1880 tot 1914, en loopt helemaal om Amsterdam heen. In deze linie werden maar liefst 46 forten gebouwd om de hoofdstad te beschermen tegen vijanden. Belangrijke mensen zoals de koninklijke familie en de regering zouden zich in geval van oorlog binnen deze ring kunnen terugtrekken. Het land daarbuiten kon heel snel onder water worden gezet, zodat er geen ongenode gasten binnen deze ring van forten en dijken konden komen.
Het leven op Pampus was hard. Kou, vocht en verveling zorgden ervoor dat de dagen lang waren. En dat eigenlijk voor niets. Want net op het moment dat alle forten, dijken en sluizen af waren, werd het vliegtuig uitgevonden. De Stelling van Amsterdam heeft zijn nut dus nooit bewezen. Behalve dan tijdens de Kinderboekenweek van 2017, want toen was het er feest!
Check www.pampus.nl | www.stellingvanamsterdam.nl | www.veerdienstamsterdam.nl