Home BoekvandeWeek Nicolien Mizee: ‘Moord op de moestuin’

Nicolien Mizee: ‘Moord op de moestuin’

0

9 Als je twaalf collega’s hebt, gaat er weleens eentje weg. En dat is de enige keer erger dan de andere keer. De harde kern werkt er al honderd jaar en daaromheen cirkelen satellietjes. En soms vliegt zo’n satellietje uit zijn (m/v) baan. De zwaartekracht van de winkelvloer is groot, maar niet oneindig en dus kijkt de harde kern gelaten toe, zwaait tot het niet meer kan en gaat weer verder.

Afgelopen zaterdag was Melle voor het laatst. U kunt haar kennen van haar immer stralende lach achter de toonbank, het heerlijke verhaal over Ruk & Pluk in de bundel Door Oost of van haar bijdragen aan Hard Gras (spaar ze allemaal). Zekerheid is: als u haar meegemaakt heeft, al was het maar één keer, dan kunt u begrijpen dat we haar gaan missen. En terwijl we wel konden huilen, werd de laatste werkdag van Melle vrolijker dan ooit met veel bezoek en taart en bloemen en friet. En om niet bij de pakken neer te gaan zitten – of dat moment in elk geval nog even voor ons uit te schuiven – deze week een vrolijk Boek van de Week: Moord op de moestuin van Nicolien Mizee.

Nicolien Mizee kunt u ook kennen: van Toen kwam moeder met een mes (een van mijn lievelingstitels), De halfbroer en natuurlijk haar faxen aan Ger (De kennismaking en De porseleinkast, binnenkort verschijnt het derde deel, Allesverpletterende). U hoeft zich geen zorgen te maken als u nog nooit iets van haar gelezen hebt, ze opereert relatief onder de radar en als u Moord op de moestuin uit heeft, wilt u meteen alles van haar lezen en kunt u deze lacune in een klap dichten.

De man van Judith, Thijs, wordt vlak na hun trouwen getroffen door een hartaanval en moet stevig revalideren. Als de buren zwaar gaan verbouwen, grijpt Judiths doortastende zus Cora in. Cora’s man Ab googelt een vakantiehuisje, Cora belt en wat wil het toeval: het huisje hoort bij landgoed Groenlust, dat vroeger behoorde tot een familie waarmee Cora en Judith bevriend waren. De dochters des huizes – Anne en Fiep, hartsvriendinnen van Cora en Judith – wonen er nog, met hun dementerende moeder.

Ik ga nu niet het hele verhaal uit de doeken doen natuurlijk, het is namelijk een thriller, en het is zaak zo min mogelijk weg te geven, om u zo veel mogelijk plezier te bezorgen. Ik vertel alleen nog dat er bij de ingang van Groenlust een moestuincomplex ligt met een rijke, lange historie en dat Judith besluit een tuintje te nemen voor de zomer, om de verveling (Thijs kan alleen maar achterover in een stoel liggen en zegt niet veel) voor te blijven. Het moestuincomplex wordt bevolkt door de wonderlijkste types, met zo elk hun eigen gebruiksaanwijzing.

Mizee schrijft fantastisch, zo slim en grappig, haar timing, karakters en dialogen zijn perfect. Ik heb het niet snel, maar ik heb echt zitten schateren. En nu wil ik ook een puddingvorm met een klepje.

Ik wilde zeggen: en nu terug naar de werkelijkheid, maar niks is fictie bij Mizee, daar zult u snel genoeg achter komen. Dus sluit ik maar gewoon af met: dag lieve Melle, deze is voor jou.

_____

Moord in de moerstuin is geschreven door Nicolien Mizee
Verschenen bij Nijgh & Van Ditmar
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29