Home Overzicht Nieuw blues, roots en americana programma in Q-Factory

Nieuw blues, roots en americana programma in Q-Factory

0
Sass Jordan staat bekend om haar rauwe, scheurende rockstem.

De liefhebber van country, blues en americana komt de komende maanden volop aan z’n trekken in Q-factory. Op het prodium staan onder anderen Sass Jordan, Fred Eaglesmith, Kaia Kater, Samantha Fish, Tyler Ramsey, The Yawpers en Robert Jon & The Wreck.

Sass Jordan staat bekend om haar rauwe, scheurende rockstem. Ze zegt zelf vooral beïnvloed te zijn door blues- zangers en zangeressen als Bonnie Rait, Aretha Franklin, Paul Rodgers en Steven Tyler. De Canadese rockdiva zong een duet met de legendarische Joe Cocker op de soundtrack voor de Hollywoodfilm ‘The Bodyguard (1992). Van het bijbehorende album gingen wereldwijd ruim 27 miljoen exemplaren over de toonbank. Komend jaar staat ze weer met een nieuwe tour op de planken, waarbij ze Amsterdam niet overslaat. Een authentieke rockshow om niet te missen! Op vrijdag 10 mei staat de rockdiva in Q.

Fred Eaglesmith is een man van het volk. Fred heeft talent voor het schrijven van oprechte countryliedjes en vooral over klein menselijk leed, al dan niet met een knipoog, een lach en een traan. Eaglesmith beklimt op woensdag 15 mei het podium van Q met zijn prachtige muzikale echtgenote Tif Ginn. Haar indrukwekkend, zwoele vocalen zijn een aangename aanvulling op Fred’s rauwe stemgeluid.

Kaia Kater is een jonge Canadese folkzangeres met Afro-Caribische roots. Gewapend met een banjo en haar prachtstem maakt ze old school traditionele roots en folk met hedendaagse maatschappijkritische teksten. Ze is sterk geïnspireerd door de ‘Black Lives Matter’ beweging, maar weet zware teksten ook af te wisselen met luchtige, persoonlijke verhalen. Het gerenommeerde The Guardian beoordeelde haar album Nine Pin met vier sterren en omschreef het als “Where bluegrass meets Nina Simone”. Zaterdag 18 mei zie je haar in Q.

Samantha Fish, multi award Amerikaanse blues/gitariste en singer-songwriter,  komt met een gloednieuw album op zak naar Q-Factory. Dit jaar won ze de felbegeerde Blues Foundation Award waar ze het onder andere opnam tegen Beth Hart. Het moge duidelijk zijn, Samantha Fish is een echte rising star! Haar gitaarspel en performance vallen in de smaak bij blues liefhebbers over de hele wereld. Zelfs bij The New York Times is Fish opgevallen. Het gerenommeerde magazine noemde haar ‘een imposante bluesgitarist met een krachtige stem; een van de meest veelbelovende jonge talenten binnen de blues-scene’. Op donderdag 23 mei zie je haar in Q.

yler Ramsey is bekend als de voormalige gitarist van The Band of Horses.

Tyler Ramsey is bekend als de voormalige gitarist van The Band of Horses. Inmiddels heeft de multi-instrumentalist vier solo-albums uitgebracht met mooie ingetogen americana. Het laatste wapenfeit ‘For The Morning’ is enkele dagen geleden verschenen en wordt door OOR beschreven als ‘Een heerlijke plaat om bij weg te dromen’. Droom weg als ‘Tyler Ramsey’ op zaterdag 25 mei zijn nieuwe nummers live ten gehore brengt.

Yawpers: cow-punk is een term die met enige regelmaat opduikt als het over deze groep gaat. The Yawpers mixen broeierige Delta blues en old school country met gruizige klanken die doen denken aan The Cramps, MC5, Wilco en The Black Keys. Rauw, melodieus en knetter aanstekelijk. Het nieuwste album ‘Boy in A Well’ werd door fans en critici met open armen ontvangen. Bluesmagazine schreef: ‘Het is lang geleden dat ik zo ondersteboven was van een album. Maar de drukkende sfeer en de maniakaliteit waarmee deze sfeer in muziek wordt omgezet heeft mij absoluut bij de strot gepakt.’ The Yawpers staan op 1 juni op het podium van Q-Factory.

Robert Jon & The Wreck is niet zomaar southern rock. Ze geven een eigen draai aan dit genre, meer soul, meer blues. Enorm veelzijdig! Je hoort flarden Lynyrd Skynyrd, dan weer intense soul- & blues-invloeden. De harmonieuze samenzang en gitaar doen weer aan The Allman Brothers denken. Kortom, het concert dat je op zaterdag 8 juni als echte muziekliefhebber mag niet missen!

Check q-factory-amsterdam.nl