Home Eten&Drinken Nieuw grand café 4’33 in Muziekgebouw aan ’t IJ

Nieuw grand café 4’33 in Muziekgebouw aan ’t IJ

0

Reinbert de Leeuw speelde 4’33” van John Cage tijdens officiële opening van het nieuwe grand café van Muziekgebouw aan ’t IJ’. Heel toepasselijk want 4’33 is ook de naam van het grand café. Het is een verwijzing naar de compositie 4’33” van de Amerikaan John Cage.

4’33 grand café is zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. In het nieuwe grand café zal ook muziekprogrammering plaatsvinden.

Het stuk van John Cage componeerde hij in 1952: exact 4 minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist.

exact 4 minuten en 33 seconden complete stilte

John Cage (1912-1992) was een van de grote vernieuwers van zijn tijd, die graag speelde met toeval en verschijnselen als stilte. Wars van conventies koos hij voor een volledig nieuwe kijk op muziek.

Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en exploitant Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om zowel de relatie met de concerten te benadrukken als het bijzondere karakter van 4’33 grand café.

Grand café 4’33 heeft een groot, zonnig terras met wijds uitzicht over het IJ. Het biedt dinerplek aan 140 personen. Om dat alles te kunnen realiseren heeft de afgelopen periode een grote verbouwing plaatsgevonden. Daarbij werd de keuken deels naar het grand café verplaatst en een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting werd gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het iconische gebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken, is ook een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde.

Vorig artikelWildplukspecial Vlierbessen
Volgend artikelEerste Bokkentocht van Oost rondom de Ringdijk