Home Kunst Nieuwe entree Nemo verbindt binnen met buiten

Nieuwe entree Nemo verbindt binnen met buiten

0

Science museum Nemo heeft z’n entree helemaal vernieuwd. Het onderste deel van de gevel is volledig transparant en verbindt binnen met buiten. Vanaf het water en de kade kijk je naar de publieke ruimtes en de begane grond van het museum. De nieuwe entree heeft een open uitstraling met zicht op alle tentoonstellingsverdiepingen. De vergrote ruimte biedt de jaarlijks groeiende groep bezoekers van Nemo een warm welkom.

Foto Digidaan

Rust en ruimte zijn de sleutelwoorden voor de invulling van het open en overzichtelijke nieuwe entreegebied dat interieurarchitectenbureau Studio Linse ontwierp. ‘In één oogopslag opent de multifunctionele, transparante ruimte zich voor de diverse groep van museumbezoekers’, licht Paul Linse toe. ‘Het houten verticaal patroon, volgt de contouren van het gebouw en geeft warmte aan het stoere karakter van het industriële interieur. Het houten patroon en de nieuwe doorlopende antracietkleurige betonnen vloer zorgen voor verbinding en eenheid in een iconisch landmark.’

Ode aan architect Renzo
Het museum noemt de vernieuwing van het gebouw een ode aan ontwerp van architect Renzo Piano. Het architectenbureau van Renzo Piano was actief betrokken bij deze vernieuwing van het museum. Twintig jaar geleden betrok Nemo het bijzondere, geoxideerde koperen gebouw aan het Oosterdok. Renzo Piano ging bij het ontwerp uit van de historische plek in Amsterdam en verwees duidelijk naar haar geschiedenis en omgeving. ‘Het gebouw van het science museum eert de rijke geschiedenis van dit voormalig VOC havengebied en de relatie van Amsterdam met water. Bezoekers betreden het museum via een transparante lichte ruimte met een goed zicht op het hele museum. Daarnaast verbindt de glazen pui het interieur met het water buiten waardoor het er als het ware op drijft’, aldus Renzo Piano.

Heel Nemo vernieuwt
De nieuwe entree maakt deel uit van een reeks vernieuwingen die het museum tot 2020 doorvoert. Iedere verdieping krijgt de komende tijd een duidelijk herkenbaar thema en meer aanbod voor alle generaties bezoekers. Vanaf 2015 zijn nu twee van de vier verdiepingen vernieuwd en voegde NEMO zelfs een compleet nieuwe tentoonstellingsverdieping toe op het dak van het gebouw.