Home Kunst Nieuwe mijlpaal in vernieuwing Tropenmuseum

Nieuwe mijlpaal in vernieuwing Tropenmuseum

0

De zalen van het Tropenmuseum zijn straks niet langer ingedeeld op land of werelddeel, maar het museum richt richt zich op universele thema’s die mensen wereldwijd verbinden. De nieuwe tentoonstelling Things That Matter laat dat zien. De tentoonstelling bestaat uit tien onderwerpen zoals feest en klimaatverandering, verdeeld over tien paviljoens. De collectie en persoonlijke verhalen van mensen over voorwerpen die hen raken staan daarin centraal.

Richard Chief Shaka Zulu uit New Orleans werkte een heel jaar lang aan dit carnavalskostuum. Richard, tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum, vroeg hem naar de religieuze verwijzingen in het kostuum.

Things That Matter is vanaf 13 juli te zien. In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden zijn met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, zoals migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden bezoekers door de tentoonstelling en dagen hen uit om na te denken over wat deze onderwerpen met hen te maken hebben.­­­­­­

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

In 2021 volgt een nieuwe opstelling op de eerste verdieping over het koloniaal verleden en de hedendaagse erfenissen daarvan. Eerder werd het entreegebied gemoderniseerd, de monumentale Lichthal in ere hersteld en meer ruimte gecreëerd voor grote tijdelijke tentoonstellingen.