Home Overzicht Nieuwe ophaalregeling zorgt voor kerstboomchaos op straat

Nieuwe ophaalregeling zorgt voor kerstboomchaos op straat

0

Jaren geleden waren de kerstboomjachten berucht. Kinderen uit straten of buurten probeerden zoveel mogelijk kerstbomen te verzamelen. Het was vaak een fanatieke strijd tegen andere buurtkinderen. Je moest zelfs oppassen dat de ‘veroverde’ bomen niet werden gestolen. Nu liggen de bomen overal op straat te wachten op de reiniging.

Verslag en foto’s van Corrie Groen

Een wandeling door een stukje van de Watergraafsmeer laat zien dat bij iedere ondergrondse vuilcontainer kerstbomen opgestapeld liggen. Keurig geordend. Een nette buurt. Alleen al op het Hogewegpleintje liggen aan het begin van de week al zo’n twintig bomen te wachten totdat ze worden opgehaald. Die stapels bomen moeten tot donderdag blijven liggen. Een eldorado voor pyromaantjes.

Nieuwe ophaalregeling
De gemeente heeft een nieuwe ophaalregeling voor kerstbomen afgekondigd. In voorgaande jaren reed een vrachtauto iedere dag door de buurt om de aan de stoeprand geplaatste bomen op te halen. Dit jaar mogen de bomen alleen nog op de vaste grootvuil ophaaldag worden aangeboden. Je moet de boom dan voor 07.00 uur aan de stoeprand zetten.

Reep chocolade
Maar je kunt hem ook naar een van de zes afvalpunten in de stad brengen. Lukt je dat niet, maar ben je alleen in de gelegenheid om op zondag de boom in te leveren, dan zal je met de boom achterop naar West moeten fietsen. Als extraatje beloofde de gemeente de mensen die hun boom op vrijdag 4 of zaterdag 5 januari naar een afvalpunt zouden brengen een reep chocolade…

Duurzaam verwerken
De gemeente gebruikt de kerstbomen om groene energie op te wekken en er compost van te maken. Door kerstbomen apart in te zamelen, kan de gemeente ze duurzaam verwerken. Maar stel dat veel mensen hun boom inderdaad naar het afvalpunt brengen, hoeveel CO2 uitstoot geeft dat dan. In veel gevallen is het dan wat lastig om te gaan fietsen en met de auto de boom weg te brengen?